Home > Blogs > Wat helpt bij depressie en somberheid?

Wat helpt bij depressie en somberheid?

Depressieve en sombere gevoelens zijn heel vervelend en vermoeiend om te ervaren. Het belemmert je in je dagelijks leven, je kan je eenzaam voelen en soms geen licht zien aan het einde van de tunnel. De neerslachtigheid kan een grijze deken over je leven neerleggen, waardoor je steeds minder van momenten en dingen kan genieten. Het is lastig om uit deze neerwaartse spiraal te stappen.

depressie-somberheid

Wat kan je zelf doen?

Merk je dat de somberheid niet minder wordt? Duurt je dip steeds langer? Zoek dan professionele hulp, iemand die jou kan helpen in dit proces. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om de somberheid en depressieve gevoelens te verminderen.

  1. Bewegen

Het kan zijn dat je er helemaal geen zin in hebt, maar beweging is de beste natuurlijke remedie tegen somberheid. Beweging zorgt voor de aanmaak van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt voor een gelukkiger gevoel en vermindert pijn. Je hoeft niet direct een marathon te lopen of een uur lang krachttraining te doen in de sportschool, iedere dag een halfuur wandelen mag je ook tevreden mee zijn. Beweging in de buitenlucht is helemaal een aanrader, frisse lucht doet je goed.

  1. Goed eten

Goed eten, we bedoelen natuurlijk gezond eten. Ga voor voedsel met goede voedingstoffen zoals groente en fruit, volle granen en goede vetten. Denk bijvoorbeeld aan havermout, zalm, spinazie, sinaasappels en avocado. Wanneer je een somber gevoel hebt kan je je heil gaan zoeken in troostvoedsel, maar meestal heeft dit een zeer korte werking. Daarna voel je je vaak weer net zo somber of misschien zelfs nog somberder.

  1. Daglicht

Daglicht zorgt voor een fit en energiek gevoel, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Wanneer de zon wel schijnt maakt je lichaam vitamine D aan, wat zorgt voor energie en een opgewekt gevoel. Een wandeling van een halfuur in de buitenlucht is al genoeg, zon of geen zon. Lukt dat niet? Ga dan voor een daglichtlamp of ga even buiten zitten, beter iets dan niets.

  1. Wees lief voor jezelf

Het is zwaar om al deze gevoelens te ervaren, dat kan energie vreten. Wees niet te streng voor jezelf, luister naar je lichaam en doe wat goed voor je is. Je eerste impuls wilt ongezonde voeding en op de bank onder een kleedje, maar je bent pas echt lief voor jezelf wanneer je beweegt en gezond eet. Neem voldoende rust, luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf.

Hulp bij depressie en somberheid

Wanneer je een depressie hebt zijn deze tips niet afdoende om zo van je klachten af te komen, dit kan hooguit een deel uitmaken van het herstel. Vraag hulp van een professional of je huisarts wanneer je al langere tijd somber bent en/of depressieve gevoelens ervaart.

Vind op Balansportaal hulp bij depressie en somberheid