Gezond eten is zo belangrijk!
Je immuunsysteem heeft veel verschillende stoffen nodig om antistoffen te kunnen aanmaken. En daarmee alle mogelijke infecties en virussen te bestrijden. Dus met gezonde voeding leg je de basis om ziekten te voorkomen!
Gezond eetpatroon
Hoe ziet een gezond eetpatroon er dan uit? Dit zijn de basisprincipes:
- Eet zoveel mogelijk afwisselend, lokaal geproduceerd en biologisch; dat heeft een breder aanbod aan bouwstoffen.
- Vermijd suiker, keukenzout (wel Keltisch zeezout) en ongezonde vetten. In Keltisch zeezout zitten veel extra mineralen, veel gezonder dan (bewerkt) zout uit de supermarkt. Ongezonde vetten zijn vooral de geharde vetten in bewerkt voedsel. Gezonde vetten haal je uit bijvoorbeeld noten en zaden.
- Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Geen pakjes en zakjes! Onbewerkt betekent dat er niks aan is toegevoegd, maar ook dat er niets uit is gehaald. Zo is magere yoghurt meer bewerkt dan volle yoghurt, er is immers vet uitgehaald. Kies dan liever voor de volle variant, maar neem er iets minder van.
- Verminder vlees, vis en zuivel. Je hebt echt maar heel weinig nodig. Zeker niet iedere dag. (Sterker nog: een volledig plantaardig dieet biedt al alles wat je lichaam nodig heeft.)
- Geniet vooral van groente en fruit, onbeperkt! Groente kun je echt onbeperkt eten. Begin bijvoorbeeld eens met groente snacken. En leg een plakje tomaat en komkommer op je boterham met kaas. Laat je niet gek maken door mensen die beweren dat er in fruit (te)veel suiker zit. Naast suiker zitten er namelijk zoveel goede bouwstoffen in fruit, dat het echt gezonde bommetjes zijn!
- Vul dat aan met volkoren granen en peulvruchten. Alles wat volkoren is, mag je lekker (veel) eten. Volkoren rijst, volkoren brood, volkoren pasta. Laat je ook hier niet gek maken door de mensen die roepen dat koolhydraten niet goed voor je zijn. De ‘witte’ koolhydraten (in witte rijst, witte pasta, witbrood) inderdaad niet, maar de volkoren juist wel! Plus alle vitaminen en mineralen die je daar als cadeautje bij krijgt.
Online vind je heel veel tips om heerlijk (en) gezond te eten! Google eens op Whole Food Plant Based, the Starch Solution of plantaardige voeding. Groepen op de social media maken je wegwijs en helpen je met recepten.
Whole Food Plant Based
Met mijn praktijk en helende handen help ik jou om je zelfhelend vermogen aan te zetten. Daarnaast help ik je ook graag aan een gezonde(r) voedingspatroon.
Ik eet sinds 2018 WholeFoodPlantBased (WFPB), een voedingspatroon gebaseerd op onbewerkt, plantaardig voedsel. Dat is even wennen, maar zo goed voor je lijf!
Ik geloof in babysteps, dus je hoeft heus niet rigoureus om te zwaaien! Ook kleine veranderingen kunnen al een groot effect hebben op je gezondheid. En vaak ook op je gewicht!
Bijvoorbeeld: kijk eens of je een paar dagen per week peulvruchten kunt eten in plaats van vlees of vis. En probeer eens zelf je eten te kruiden in plaats van een pakje of zakje te gebruiken (waar veel ongezonde toevoegingen in zitten).
Of kijk eens naar onderstaande lijst met goede en slechte koolhydraten. Alle beetjes helpen!
Dit is een bijdrage van Karin de Vries van KAAT – Praktijk voor Body & Mind