Home > Blogs > Wat is een bore-out?

Wat is een bore-out?

Burn-out en bore-out zijn twee verschijnselen met hetzelfde klachtenbeeld, de oorzaak is echter totaal verschillen. Wat is een bore out nu precies? Word je niet uitgedaagd op je werk en raak je hierdoor enorm verveeld? Let hiermee op, indien deze verveling dagelijks je dag verpest, kan dit leiden tot een bore-out. Probeer hier tijdig een oplossing voor te vinden, om ergere consequenties te voorkomen. We leggen je uit hoe een bore-out ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Hoe ontstaat een bore-out?

Een bore-out is niet een ziekte die je plotseling krijgt. Langdurige verveling en desinteresse van je werk kan leiden tot een bore-out. Als tegenpool van de burn-out, houdt de bore-out juist in dat je te weinig werk hebt, of dat je niet uitgedaagd wordt door de werkzaamheden.  In beide gevallen leidt dit tot langdurige verveling, en uiteindelijk tot een bore-out.

Doordat je het werk niet leuk vindt, doe je alsof je het druk hebt. Op deze manier krijg je immers geen nieuwe taken. Aanvullend blijf je soms overwerken, waardoor iedereen op kantoor ziet hoe druk en gedreven je bent. Echter, dit is allemaal slechts een schijn. Doordat je al je werk uitsmeert en het minimaal aantal taken aanneemt, heb je te weinig te doen en is verveling een dagelijkse kost. Verder stel je geen scherpe deadlines, waardoor je enorm veel tijd hebt voor die paar taken.

Als je jezelf aangesproken voelt bij de bovenstaande beschrijving, is het wellicht tijd om je werkhouding te verbeteren om een bore-out te voorkomen.

Een bore-out voorkomen

Een bore-out kan werken als een negatieve spiraal, waardoor je jezelf steeds slechter gaat voelen. Doorbreek deze slechte gewoontes daarom tijdig. Maar wat kun je hier nu tegen doen?

Indien je het werk niet uitdagend vindt, moet je dit simpelweg aangeven bij je baas. Als je laat zien dat je wilt groeien en dat je ambitieus bent, zal je hoogstwaarschijnlijk ook meer uitdagende taken krijgen.

Verder moet je afleiding minimaliseren. Ga niet constant op nieuwswebsites kijken of liggen zoeken op het internet. In de lunchpauze is dit acceptabel, maar in de reguliere werktijden moet je aan je taken werken. Als laatste willen wij je adviseren om scherpe deadlines aan jezelf te stellen. De deadlines zorgen ervoor dat je momenten hebt om naartoe te werken.

Hopelijk kun je aan de hand van deze informatie je verveling op het werk tegengaan. De lichamelijke consequenties van een bore out zijn niet prettig en kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Ervaar je toch klachten en wil je hulp? Alle hulp bij jou in de buurt vind je hier.