Wat is een burn-out precies?

In een wereld die met de dag stressvoller lijkt te worden, krijgt het begrip ‘burn-out’ steeds meer betekenis. Het is lang niet meer altijd zo dat je alleen met een beetje overspannenheid te maken hebt. Wanneer je langdurig stress ervaart, neemt de kans op een burn-out toe. Maar wat is een burn-out precies? En welke burn-out klachten horen hierbij?

Een burn-out moet je zien als een situatie waarin je zowel fysiek als ook mentaal helemaal uitgeput bent. Het lichaam heeft op dat moment geen reserves meer waar het op kan bouwen. In veel gevallen zien we dat een stressvolle werksituatie de oorzaak van een burn-out is. Echter is het niet per definitie zo dat de oorzaak zich bij het werk bevindt.

wat-is-een-burn-out-precies

Burn-out klachten

Een burn-out is in principe het beste te herkennen aan de specifieke burn-out klachten die hierbij van toepassing zijn. Enkele komen vaker voor dan andere. Echter zijn de volgende burn-out klachten de meeste bekende:

  • Fysieke uitputting: Fysieke uitputting is één van de meest duidelijke kenmerken van een burn-out. Je bent bijvoorbeeld dag in dag uit volledig oververmoeid. Hierdoor heb je amper energie om uit bed te komen. Laat staan om ook nog wat zinnigs te doen.

  • Geen concentratievermogen: Ook heb je veel moeite om je te concentreren. Je kunt je maar lastig langdurig focussen op het uitvoeren van een specifieke taak.

  • Slaapproblemen: Slaapproblemen passen bij het beeld van een burn-out. Kom je moeilijk in slaap en slaap je ook minder lang door? Dan is er een kans dat je een burn-out hebt.

  • Gespannen gevoel: Een gevoel van spanning is een belangrijk kenmerk van een burn-out. Dit gespannen gevoel houdt langdurig aan en voelt als stress.

  • Gevoel van waardeloosheid: Tot slot komt ook het gevoel van waardeloosheid vaak bij een burn-out kijken. Je voelt je incompetent en misschien zelfs een beetje kwaad.

Op zoek naar een behandeling voor burn-out? Schakel een expert in.

 

Lees meer in deze categorie

In het Zeeuwse Oost-Souburg – onder de rook van Vlissingen – bevindt…

Je verklaart me vast voor gek. Pijn hoort niet bij het leven?…

In januari 2022, tegen het einde van de Coronaperiode, openden osteopaten Thom…

Categorie
Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Een autistische burn-out, ook wel bekend als een ‘autistic burnout‘, is een…

Veel stellen lopen vroeg of laat een keer tegen relatieproblemen aan. Daar…

Waar ben jij nou van? Een goede vriend vroeg mij onlangs: “Waar…

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar