Home > Blogs > Zo reken je écht af met Bindingsangst en Verlatingsangst

Zo reken je écht af met Bindingsangst en Verlatingsangst

door Heidi Schouten 

 

Mensen met bindingsangst of verlatingsangst vinden het lastig om zich kwetsbaar op te stellen en zich volledig open te stellen naar hun partner. Ook geven zij daarbij onvoldoende eigen grenzen aan. Gevoelens en ongemakkelijkheden worden niet meer ‘aangegaan’ zodra de andere partner deze gaat zien. De oorzaak? Een diepgewortelde angst voor afwijzing of angst voor verlating die vaak al is ontstaan in de kindertijd.

Men zal vanuit de bindingsangst bepaalde delen van zichzelf gaan onderdrukken en verstoppen. Vanuit de verlatingsangst zal de ander zich gaan vastklampen. Beiden strategieën lijken een en hetzelfde doel te hebben: weg bij de ongemakkelijkheid en weg van de pijn. Terwijl het tegenovergestelde gebeurt. De pijn wordt juist in stand gehouden omdat beide partners vanuit angst blijven handelen, denken en voelen.

Emotionele verwaarlozing
Jezelf wel laten zien in alle kwetsbaarheid is goed te doen als je dit vroeger als kind geleerd hebt. Mensen die echter te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing of ander trauma in de kindertijd, kregen onvoldoende emotionele steun en aandacht van ouders of verzorgers. Hierdoor leert het kind dat het voor veiligheid en liefde moet afstemmen op anderen.
Pijnlijke gevoelens worden afgeschermd en weggestopt. En deze zelfde strategieën worden dan ook herhaalt in volwassen relaties. Vanuit een nieuwe trigger in het heden, kan men ineens vanuit de oude kind wond weer gaan reageren. Door bijvoorbeeld te

Bevriezen –  te herkennen aan fases van gevoelloosheid of complete verstarring
Vechten – je manipuleert, je bent vaak boos of je oordeelt over je partner
Vluchten – je klampt je vast, je trekt je terug of je verbreekt de relatie

Kenmerken van Bindingsangst kunnen ook zijn dat jij 

 • je partner al gauw als te veel of te verstikkend ervaart
 • het idee van samenwonen of trouwen maar niks vindt, je houdt graag dingen ‘open’
 • oordeelt over je partner. Je richt je dan ook op dingen die je minder leuk of aantrekkelijk vindt
 • vaak twijfelt over je gevoelens voor je partner of de relatie
 • bang bent om je vrijheid te verliezen. Daarom houd jij het liefst de dingen ‘open’
 • een gevoel van ‘afgesneden’ zijn ervaart
 • ook weer de drang naar nabijheid voelt zodra je partner afstand neemt
 • je regelmatig schuldig voelt en schaamt

Mensen met Verlatingsangst
Zij lijken op bewust niveau echt wel intimiteit te kunnen ervaren. Op onbewust niveau zorgt verlatingsangst er voor dat ware intimiteit wel degelijk wordt vermeden. Omdat zij vaak partners aantrekken met bindingsangst. Verlatingsangst zorgt ervoor dat iemand

 • continu bevestiging, aandacht en houvast nodig heeft van die ander
 • de neiging heeft tot claimen en vastklampen
 • last heeft van woede wat meer gericht is op zichzelf dan op de ander
 • het lastig vindt om echt alleen te zijn
 • maar moeilijk de destructieve afhankelijkheidsrelatie kan beëindigen
 • eigen grenzen niet zo makkelijk voelt
 • zich gemakkelijk aanpast waardoor ze het risico lopen zichzelf te verliezen
 • regelmatig jaloers is en de drang voelt om hun partner te controleren

Bindingsangst en verlatingsangst worden gevoed door de wonden van het innerlijke kind.
Het goede nieuws is dat deze wonden kunnen worden geheeld, waardoor de trekkracht van bindingangst en verlatingsangst afneemt.

Maar hoe dan?
Door alsnog de ongemakkelijke gevoelens die deze angst reactie veroorzaken te doorvoelen en te leren verdragen, ga jij je vrijmaken van angsten, twijfels, onzekerheid en verwarring. Dit doe je door weer contact te leren maken met de onderdrukte gevoelens en behoeftes van jouw innerlijke kind.

Het doorbreken van ongezonde relatie patronen is een complex en intensief proces.Het vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Maar het resultaat is het meer dan waard!

De therapie trajecten van het Instituut zijn daarom zo ingericht dat jij je met toegewijde aandacht en ondersteuning sneller tot de kern komt. En de patronen gaat doorbreken.

Het VIP traject is dan ook geschikt voor mensen die door een zware tijd in hun leven zijn gegaan of nu in moeizame relatie zitten. Een therapie traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via een traject kun jij meer diepgaand en toch versneld werken aan het doorbreken van jouw patronen.

Het Jaarprogramma werkt uitstekend voor mensen die vastberaden zijn te herstellen van Codependentie en de dynamiek van Relatieverslaving willen doorbreken. Het jaarprogramma is super als jij net kennis leert maken met de patronen en onder begeleiding grote stappen wilt gaan zetten.

Maak je liever eerst een persoonlijke afspraak met mij of heb je vragen over mijn dienstverlening?

Heidi Schouten