Home > Blogs > Wat doet een holistisch therapeut?

Wat doet een holistisch therapeut?

De alternatieve geneeskunde wordt steeds populairder, wat een positieve ontwikkeling is in onze maatschappij. We worden ons bewust van de kracht van ons lichaam en geest. Niet alleen meer medicijnen en symptoombestrijding, maar we willen weten waar de klachten vandaan komen en hoe we ons lichaam weer in balans kunnen brengen. Een holistisch therapeut kan hierbij helpen, maar we begrijpen dat je misschien niet precies weet wat deze voor je kan betekenen. In dit artikel leggen we uit wat holisme is, wat een holistisch therapeut voor je kan betekenen en wat je kan verwachten als je een holistische behandeling ondergaat.

holistisch-therapeut

Holisme

Holisme is van oorsprong een Grieks woord, holos betekent ‘heelheid’. Het is een levensovertuiging, één waar er vanuit wordt gegaan dat alles met elkaar verbonden is. Denk daarbij aan een gezin, vrienden en familie, maar ook de maatschappij én ons lichaam. Het is een groot systeem, met daarin allerlei subsystemen. Er wordt niet gekeken naar alleen de symptomen of klachten, maar naar de gehele mens.

Bij holisme wordt er gesproken over verschillende niveaus. De mens bestaat uit vijf verschillende niveaus, die samen één geheel maken. Dit zijn fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel.

 

  • Fysiek is onder andere lichamelijke klachten, pijn, beperkingen en ziekten.
  • Mentaal zijn je gedachten, overtuigingen en denkpatronen.
  • Emotioneel zijn je emoties en je gevoelens in bepaalde situaties.
  • Energetisch is alles wat te maken heeft met je energieniveau.
  • Spiritueel is het niveau van je ziel, je karma en ook de oorzaak.

 

Holistisch therapeut

Een holistisch therapeut kijkt op een holistische wijze naar je klacht of probleem. Verder dan enkel de lichamelijke klacht of de ‘state of mind’. Alles is met elkaar verbonden, waardoor er een geheel onverwachte oorzaak ten grondslag kan liggen aan de klacht die tot uiting komt. Je leert jezelf beter kennen. Het doel is om uiteindelijk in balans te zijn, op alle 5 bovengenoemde niveaus.

De behandeling

Wanneer je naar een holistisch therapeut gaat wordt er gekeken naar onder andere je omstandigheden, kernkwaliteiten en je (levens)ervaring. Hierdoor is iedere behandeling anders en compleet persoonlijk. Er wordt altijd gestart met een intakegesprek, aan de hand daarvan wordt het verdere traject bepaald. Hierbij kan worden gekozen voor een intuïtief coachgesprek, EFT en familie-opstellingen. Maar ook Reiki, chakrahealing en meditatie kan deel uitmaken van de behandelingen. Per holistisch therapeut kan dit verschillen, maar juist ook per persoon.

> Plan een vrijblijvende kennismakingsafspraak in met een holistisch therapeut