Ik ben toch geen watje? Omgaan met de gevolgen van ziekte

Bas zat sinds een paar maanden ziek thuis. Omdat zijn diabetes moeilijk in te stellen was met medicijnen, viel hij regelmatig uit. Moeheid, pijn en bloedsuikers die niet op pijl waren te krijgen, zorgden ervoor dat hij het werken niet volhield. Het leverde hem veel stress op.

In het begin was hij opgelucht dat hij gas terug kon nemen, kon uitrusten en zijn eigen tijd kon indelen. Hij merkte dat hij te lang op zijn tenen had gelopen en nu pas kon hij zien hoeveel hem dat had uitgeput.

virtus-praktijk-balansportaal

Niet toegeven

Gaandeweg was de opluchting steeds minder geworden. Hij voelde zich een watje omdat hij het werken niet vol kon houden. In de gesprekken met de bedrijfsarts was al een keer de vraag gesteld of ander werk zoeken niet beter voor hem was. Een baan met meer regelmaat en minder druk zou inderdaad beter voor hem zijn. Toch wilde hij daar nog niet aan denken.

Bas gaf aan dat hij niet wilde toegeven aan zijn ziekte, omdat hij dat als falen zou ervaren. Er moest toch een mogelijkheid zijn om de diabetes onder controle te krijgen? Daar wilde hij zich eerst op focussen en hij zette alles op alles om dat voor elkaar te krijgen.

Stilstaan bij de signalen

In de gesprekken die we in de tussentijd hadden merkte ik dat hij vaak zocht naar externe oplossingen. De moeheid bestreed hij door juist regelmatig te sporten en zo fit te blijven. Voor de pijn nam hij regelmatig pijnstillers.

Op mijn vraag om eens naar binnen te keren en naar de gevolgen van zijn ziekte te kijken, reageerde hij in eerste instantie wat geïrriteerd. Dat navelstaren had toch geen zin, daar werd hij toch niet beter van?

Ik legde hem uit dat als je weet waar je op moet letten bij je ziekte, je zelf ook invloed kunt uitoefenen. Niet dat je ineens beter bent, maar wel dat je signalen sneller herkent en er naar kunt handelen.

Behoeften en waarden

Zo gingen we aan de slag met het Spel van Verlangen, een kaartspel waarmee we kijken naar de behoeften die Bas heeft in het leven. Behoeften op materieel vlak zoals een fijn huis, luxe en voldoende inkomen. Behoeften rondom relaties en sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling.

Bij al die behoeften keken we ook naar de vraag in hoeverre nu aan de behoeften voldaan wordt en wat er gebeurt met Bas als dat niet het geval is.

Het was verhelderend voor hem om te ontdekken dat zijn behoeften vooral lagen op het vlak van relaties en maatschappelijke betrokkenheid. Vanuit zijn behoeften maakten we de stap naar waarden. Welke waarden zijn voor Bas belangrijk om na te streven? Welke waarden komen voor uit opvoeding of omgeving en welke waarden wil hij zelf op de voorgrond zetten?

Uitkomst

De uitkomst van deze gesprekken was dat Bas graag in zijn oude werk wil terugkomen, maar meer tijd wil hebben voor sociale relaties en vrijwilligerswerk naast zijn werk. Dat betekent dat hij minder wil gaan werken om zo meer rust in te kunnen bouwen én tijd te hebben voor andere dingen die hem voldoening geven.

Bas is het gesprek met zijn werkgever aangegaan. Resultaat is nu dat hij voorlopig parttime aan de slag gaat in zijn oude functie. Hij krijgt de tijd om uit te proberen hoe dat bevalt en tot hoeveel uur hij kan opbouwen.

Na een half jaar heeft Bas zijn uren opgebouwd tot 30 uur verdeeld over 4 dagen en daar wil hij het bij houden. Daarnaast is hij gestart met vrijwilligerswerk voor 1 ochtend in de week bij een dagopvang voor mensen met dementie. Hij helpt bewoners bij creatieve activiteiten zoals houtbewerken.

Omslag

De diabetes zal altijd onderdeel zijn van het leven van Bas. Maar door tijd te maken voor activiteiten die niet veel van hem vragen maar wel voldoening geven, is er meer rust in zijn leven gekomen.

Waar hij voorheen nog een tandje bij zette om toch de deadline te halen of al het werk te doen wat er lag, neemt hij nu meer rust en heeft hij aandacht voor de signalen van zijn ziekte. Die signalen neemt hij serieus waardoor ontregeling en overbelasting, zowel fysiek als mentaal, steeds minder voorkomt.


 

Worstel jij ook met de gevolgen van je ziekte? Wil je meer balans in je leven en veerkrachtiger worden? Neem dan eens een kijkje op mijn website of neem contact op via info@virtuspraktijk.nl om de mogelijkheden te bespreken.

 

Dit is een bijdrage van Anke de Jong van Virtus Praktijk

virtus-praktijk

Logo virtus praktijk

Lees meer in deze categorie

Steeds meer mensen in ons land krijgen een burn-out of zitten er…

Wat is stress? Stress is iets wat we als mens allemaal wel…

Het blijft een spannend moment wanneer we de kaarten van het Keltisch…

Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Mathilde Lub is coach en sjamaan. Ze reist met jou naar de…

Je was net 10 jaar. Een oud-collega belde: “ Nanet kan jij…

Chakra’s zijn energetische centra in ons lichaam die een vitale rol spelen…

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar