Hoe voorkom je een burn-out?
Steeds meer mensen in ons land krijgen een burn-out of zitten er dicht tegenaan. Hoe is het zo gekomen? Het begint al van jongs af aan! Op het VO hebben veel leerlingen vaak al heel veel stress. Het stapelt zich op naarmate we ouder worden. We willen van alles en vinden het moeilijk om keuzes te maken. Er is zoveel mogelijk en er is daardoor zoveel te kiezen, dat we vaak door de bomen het bos niet meer zien. En daar komt nog eens bij dat we onszelf vaak voortdurend vergelijken met anderen, online en offline. We kijken wie er meer succes in werk of studie heeft, wie er meer verdient, wie er ‘beter’ uitziet, wie er meer status of maatschappelijk aanzien heeft. We zitten in een rat race. En dat leidt onbewust tot stress en angst.
Praktische tips om een burn-out te voorkomen
Hieronder tref je praktische tips om een burn-out te voorkomen.
- Balans is het toverwoord in het leven. Alles draait om balans. Balans tussen inspanning en ontspanning, tussen fysieke en mentale activiteit, tussen tijd voor jezelf en tijd voor je omgeving, tussen werk en privé, tussen op je scherm zitten en met andere dingen bezig zijn. De lijst is eindeloos. Je kunt voor jezelf eens een lijst maken met hoe je je dagen vult. En kijk dan eens op welke vlakken je meer balans kunt gaan aanbrengen.
- Zorg iedere dag weer voor voldoende ontspanning en rust: Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en voldoende te slapen. Zo kun je herstellen van de dagelijkse spanningen.
- Maak tijd om goed voor jezelf te zorgen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding. Het draagt bij aan je eigen welzijn.
- Ga voor jezelf eens na: waar besteed ik mijn tijd aan? Is dit een goede verdeling? Word ik er blij van? Krijg ik er energie van? Zo niet: ga eens praten met een coach die je kan helpen om heldere en realistische doelen en prioriteiten te stellen. Het is een eerste stap om gevoelens van overweldiging en stress te verminderen.
- Communiceer open en eerlijk: Praat met je leidinggevende en collega’s over je werk als je je zorgen maakt of je het wel aan kunt. En geef het, liefst tijdig, aan als je hulp nodig hebt.
- Een bepaalde mate van stress is gezond. Het helpt ons om doelen te bereiken en het geeft ons zelfvertrouwen. Het gaat pas mis als je te weinig hersteltijd hebt. Dan is er sprake van chronische stress. En daar zijn we echt niet op gebouwd. Op termijn word je daar ziek van.
- Er zijn vele manieren beschikbaar om te leren omgaan met spanning en stress. Oriënteer je eens op wat er bij jou past. Is het muziek luisteren of maken, mediteren, mindfulness, yoga, een hobby waarvan je helemaal gelukkig wordt?
- Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Het haalt je zelfvertrouwen en je hele gevoel over wie je bent onderuit.
- Zoek hulp als je het gevoel hebt dat je er alleen niet uitkomt. Als je merkt dat je stressniveau te hoog is en je moeite hebt om te ontspannen, is het nuttig om hulp te zoeken bij een coach.
- Last but not least: dicht bij jezelf blijven helpt ook enorm om een burn-out te voorkomen. Een volgende keer zal ik hierover schrijven!
Nog veel meer informatie en inspiratie vind je in de blogs op de website van Stip op de horizon coaching.
Meer informatie over burn-out vind je hier.
Dit is een bijdrage van Herma Wichman van Stip op de horizon coaching