Home > Blogs > Wat is stress, stress verminderen, stress

Wat is stress?

Stress is iets wat we als mens allemaal wel een keer voelen. De een echter wat vaker dan de ander, waardoor het storend kan worden. Maar wat is stress nu eigenlijk precies? Waarom voelen we het als mens zo sterk? En hoe is stress verminderen mogelijk?

Wat is stress?

Stress moet je echt zien als een vorm van spanning. Stress voelen we niet alleen als mens, maar ook dieren en planten hebben hier mee te maken. Van oorsprong is het een manier om te overleven. Door namelijk stress te voelen, ben je extra scherp. Dit is erg handig op het moment dat de oermens werd achterna gezeten door allerlei natuurlijke vijanden.

Je hart begint sneller te kloppen, je haalt sneller adem en je spieren maken zich gereed voor gebruik. Hierdoor ben je lichamelijk en mentaal in staat om optimaal te presteren.

Echter merken we tegenwoordig dat dit niet altijd meer even handig is. De stressreactie van het lichaam staat te vaak aan. Bijvoorbeeld door werkdruk, faalangst of problemen in persoonlijke relaties.

Stress verminderen met de juiste behandeling

Om stress verminderen mogelijk te maken, is het belangrijk om er bewust mee bezig te zijn. Zo zijn er gelukkig bepaalde behandelingen die hiervoor kunnen zorgen. Daarbij ligt de nadruk op het onder controle krijgen van stress.

Stress is in sommige situaties handig. Het wordt echter schadelijk wanneer je te vaak stress voelt. Daar is het lichaam namelijk niet op gebouwd. Bij aanhoudende stress ontstaan er allerlei klachten die je liever kwijt dan rijk bent. Door stress te verminderen met de juiste behandeling ga je op de korte termijn merken wat er mogelijk is. De stress die je zo vaak voelt, verdwijnt meer en meer als sneeuw voor de zon. En dat is uiteindelijk toch een heel stuk prettiger leven.