Home > Blogs > Volle Maan & Nieuwe Maan – Wat is het verschil?

Volle Maan & Nieuwe Maan - Wat is het verschil?

Volle Maan en Nieuwe Maan zijn beide kosmische hoogtepunten, maar een totaal verschillend fenomeen. Bij volle maan zien we de verlichte helft van de maan, terwijl we bij nieuwe maan ‘niks’ zien. Bij nieuwe maan zien we de onverlichte helft van de maan.

nieuwe-maan-vs-volle-maan

Volle maan

Volle maan staat voor afsluiting. De maancyclus is nu op de helft en wordt volledig verlicht door de zon, omdat de aarde niet het licht blokkeert. De zon en de maan bundelen samen, wat een krachtig hoogtepunt is.

Het is een periode van afsluiten. De maanfase wordt tijdens volle maan afgesloten, maar ook wij sluiten de afgelopen periode. De negatieve gevoelens en ervaringen van de laatste tijd mag je achter je laten en de deur mag gesloten worden. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het licht wat vrij komt tijdens volle maan richt zich op onze onderbewustzijn. Er komen dingen boven drijven die we liever wegstoppen. Denk bijvoorbeeld aan angsten en emoties, maar ook onzekerheden en stress.

Tijdens Volle Maan is het hét moment om te gaan reflecteren en jezelf volledig te accepteren. Reflectie is lastig, het is confronterend en roept meestal weerstand op. Maar reflectie is goed, het is belangrijk om niet alleen stil te staan bij de leuke dingen. Neem bij volle maan de tijd om bewust stil te staan bij je gevoelens en herinneringen, het is belangrijk.

Lees ook: Het effect van Volle Maan

Nieuwe maan

Het begin van een nieuwe maanfase, de Nieuwe Maan. Er valt geen zonlicht op de maan, waardoor we een volledig donkere maan zien. Een Nieuwe Maan betekent een frisse start, een schone lei.

De Nieuwe Maan is hét begin om met hernieuwde en extra kracht aan de slag te gaan, aan je intenties en je doelen. Durf te dromen, voel de positiviteit en neem dat mee in je plannen. Om die extra kracht vast te houden kan je gaan mediteren of journallen, en je inlezen over manifesteren. Alles om deze nieuwe periode en energie volledig te benutten.

Misschien verwacht je veel energie, maar dat is niet altijd zo bij Nieuwe Maan. De maan staat voor onze emoties en bij Nieuwe Maan is deze letterlijk én figuurlijk donker. De dagen voor Nieuwe Maan kunnen zwaar zijn, we keren naar binnen en hebben ‘last’ van donkere gevoelens. Luister naar je lichaam, doe het rustig aan en wees lief voor jezelf. Wanneer de nieuwe maan naar volle maan toewerkt, wordt er energie opgebouwd. Dit voel je in de twee weken na nieuwe maan, je voelt je gemotiveerd en hebt veel energie.