Home > Blogs > Interview Selma Postma | Hoofd, Lichaam & Hart in Harmonie

Interview Selma Postma

Hoofd, Lichaam & Hart in Harmonie

 

Een kleine twintig jaar geleden stapte Selma Postma nog rond op de Zuidas in Amsterdam. Als jurist bij één van de grootste Nederlandse advocatenkantoren adviseerde zij de top van de markt en later, als lid van het directieteam van een middelgrote vastgoedonderneming, stond zij in de modder van de economische crisis. Alles in haar omgeving stond in het teken van ratio, het halen van deadlines en het closen van deals. Voor emotie was geen ruimte. Hoewel haar carrière voorspoedig verliep, voelde Selma zich steeds minder prettig in deze omgeving, die zij als behoorlijk stressvol ervaarde. Coaching voor juristen en high-potentials bestond destijds nauwelijks, en de mensen die er wel gebruik van maakten, spraken hier niet over.

selma-postma-plyng-coaching

Fotografie: Mariel Kolmschot Fotowerken

Spiritueel Coach & Reiki Master

Selma realiseerde zich dat ze in haar persoonlijke ontwikkeling de gevoelskant jarenlang had verwaarloosd. Dus ging ze, naast haar baan als jurist, alsnog aan de slag met haar emotioneel-sensitieve kant. Zo bezocht ze regelmatig een spiritueel coach, volgde een cursus tot reiki master en de training ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay.

Selma begon te spelen met de gedachte om op termijn een coachprakijk op te richten, maar dit plan verdween weer in de ijskast toen ze een baan aangeboden kreeg als manager operatons legal bij een vastgoedonderneming.

Energiestoring in het lichaam

Tot het moment waarop ze ernstig ziek werd. Borstkanker luidde de diagnose, gelukkig zonder uitzaaiingen. Maar gezien de agressieve vorm, kreeg ze een uitgebreid pakket aan behandelingen. Met name de chemo heeft voor jarenlange bijwerkingen gezorgd. Een leven van ‘hard work, hard play’ kwam met een schok tot stilstand.

Door haar ziekte werd Selma zich thuis op de bank zeer bewust van de energiestoring in haar lichaam. ‘Tijdens mijn werk in die hoog-rationele omgeving zat ik continu in mijn hoofd en besteedde nauwelijks aandacht aan mijn lichaam. Die knobbel in mijn borst had ik maandenlang genegeerd. We waren met de herfinanciering van onze organisatie bezig, de rest kon wachten. Maar onder dat hoofd zit ook een lichaam met een hart. En om goed te kunnen functioneren is het van groot belang dat die drie – hoofd, lichaam en hart –  in harmonie zijn’.

Levensstijl drastisch aanpassen

Hoe logisch het ook klinkt… voor Selma was dit een eye-opener, die maakte dat zij haar levensstijl drastisch aanpaste. Onder begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut ging ze aan de slag: sporten, ontspannen, gezonder eten en drinken en mindfulness. Vanaf dat moment luisterde ze ook veel beter naar haar lichaam: waar zit de spanning? Waar komt die emotie vandaan? En hoe ga ik daarmee om?  

Plyng Coaching

Selma was op een kruispunt beland. Terug naar waar ze vandaan kwam voelde niet langer goed. Ze besloot haar vroegere droom nieuw leven in te blazen. Selma ging van start met een jarenlang traject van coachopleidingen en richtte zes jaar geleden Plyng Coaching op. Ze richt zich onder andere op stress management en burn-outherstel. Haar coachees zijn divers. Enerzijds werkt zij met een grote groep hoogopgeleiden, werkzaam in een corporate omgeving. Anderzijds vinden ook steeds meer mensen uit de MKB wereld hun weg naar haar. ‘Door mijn achtergrond voel ik mij in beide type organisaties als een vis in het water thuis. Ik herken de dynamiek, begrijp wat er speelt en spreek de taal’.

Vertragen, Verdiepen, Veranderen

De coachees die Selma in haar praktijk behandelt zijn zonder uitzondering enthousiast over haar praktische aanpak. Via een 3 fasen-programma Vertragen, Verdiepen, Veranderen werkt zij actief aan het herstel van energie bij haar cliënten en aan het hervinden van balans en plezier in hun werk. Afhankelijk van de vraag maakt zij gebruik van verschillende methodieken zoals mindfulness, werken met lichaamstaal, RET, NLP en Voice Dialogue.

Het lichaam liegt niet

‘Rationele mensen vinden de aandacht voor het lichaam meestal zweverig. Maar het hoofd is veel zweveriger. Al die gedachten die we non stop produceren als een soort breinmachine, waarvan een groot deel niets te maken heeft met feiten of realiteit. De smoezenfabriek, die ons vaak weerhoudt om echt door te pakken, komt uit het hoofd. Maar het lichaam liegt niet. Hoofdpijn, een stijve nek, pijn in je buik. Zodra je je meer bewust wordt van signalen die je lichaam geeft, en hiernaar gaat luisteren, zul je ingesleten patronen steeds sneller herkennen en kun je meer regie nemen over je leven. Want zodra je in het moment je valkuil herkent, ontstaat keuzevrijheid. Kies ik voor wat ik altijd doe, of kies ik deze keer voor iets anders en doorbreek ik zo een belemmerend patroon?’