Home > Blogs > Depressie door relatie

Depressie door relatie

Hoewel niemand je depressief kan maken, kunnen de omstandigheden en beperkingen die je in je relatie ervaart een negatieve omgeving creƫren die bijdragen aan een negatieve stemming.

depressie door relatie

Signalen van depressie door relatie

1. Je hebt geen zeggenschap over wat er van dag tot dag gebeurt

Als je geen controle hebt over wat er elke dag in je relatie gebeurt, is dat een indicatie dat je partner meer dan zijn deel van de controle uitoefent. Ieder van jullie moet gelijke zeggenschap hebben over de verdeling van klusjes, de keuze van activiteiten, financiƫle beslissingen, het huishouden enz.

2. Je bent bang voor de reactie van je partner

Woede van je partner kan ervoor zorgen dat je je nog verder terugtrekt in het isolement, wat een teken is van depressie. Door communicatie met je partner te vermijden, worden de depressieve gevoelens die je hebt niet opgelost, maar worden ze alleen maar erger.

3. Je draagt meer bij aan de relatie dan je partner

Misschien doe je meer huishoudelijk werk dan je partner, of draag je meer financieel bij. Er is soms een ongelijke verdeling van het werk in een relatie, maar je voelt je alleen depressief als je de onbalans kwalijk neemt en niet in staat bent om het te veranderen.

4. Je kunt je niet herinneren wanneer jij en je partner samen lachten

Als je meer vreugde en positieve emoties zou ervaren in je relatie, zou je je niet afvragen of je relatie je depressief maakt. Geluk is zichtbaar in het aantal glimlachen en de hoeveelheid gelach die wordt gedeeld door liefdevolle partners. Als je dit belangrijke positieve emotionele element mist, voel je je misschien depressief.

5. Depressie door relatie vanwege niet luisteren

Communicatie is belangrijk voor een gezond partnerschap. Je partner moet op je letten als je spreekt, maar als ze dat niet doen, kan een gebrek aan luisteren aanvoelen als een afwijzing van je partner, wat leidt tot negatieve gevoelens van depressie.

Loopt het (even) niet zo lekker in je relatie? Relatiecoaching kan je helpen