Home > Blogs > Wat is codependentie?

Wat is codependentie?

Het kan zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord of dat je er al enigszins bekend mee bent, maar codependentie is een reactie op hechtingstrauma. Het komt voor bij volwassen mannen en vrouwen, maar is ontstaan in de kindertijd. Dit werkt door in je (liefdes)relaties. In veel gevallen lijken deze relaties op de relatie die je met je ouders had en komt het innerlijke kind in je omhoog.

wat-is-codependentie

Emotionele belasting

Codependent gedrag kan voorkomen doordat er in je kindertijd de emoties en behoeftes van een ouder sterk aanwezig was. Er was geen ruimte voor je eigen emoties en behoeftes. Als kind ben je kwetsbaar en afhankelijk van je ouders, de (heftige) emoties van een ouder kunnen dan ook overweldigend zijn. Je leert je eigen emoties en behoeftes aan de kant te zetten, je gedraagt je zeer volwassen voor je leeftijd en je voelt je verantwoordelijk voor de taken en emoties van je ouders. Dit wordt ook wel parentificatie genoemd.

Codependentie kan ook voortkomen uit emotionele verwaarlozing. Je hebt niet geleerd om te gaan met je eigen emoties en je ouders wisten ook niet hoe zij hiermee om moesten gaan. In de meeste gevallen komt dit doordat zij bezig zijn te overleven van hun eigen emotionele situaties of omdat zij, simpelweg, ook niet van hun eigen ouders hebben geleerd om te gaan met emoties.

Lees ook: Zo reken je echt af met bindingsangst en verlatingsangst

Jezelf verliezen

Je hebt geleerd om je eigen gevoelens en behoeftes weg te stoppen en de ander te pleasen. Je geeft de ander meer ruimte en past je automatisch aan naar de wensen of verwachtingen van de ander. Je hebt het niet eens door op het moment zelf, het is zo vanzelfsprekend geworden om te zorgen en rekening te houden. Dat is misschien nog wel makkelijker dan naar je eigen gevoelens luisteren en voor jezelf te kiezen. Wanneer je codependentie patronen al een lange periode aanwezig zijn, dan kan je jezelf verliezen. Je voelt je boos en leeggezogen, je weet niet precies waarom, je negeert het gevoel.

Innerlijke kind

Het is belangrijk om het innerlijke kind in jezelf te helen. Leren omgaan met de weggestopte emoties en de patronen te gaan doorbreken. Dit proces gaat met vallen en opstaan. Als kind had je, logischerwijs, niet de vaardigheden om hiermee om te gaan, maar als volwassene kan je deze vaardigheden leren en inzetten. Zo kan je de codependentie patronen doorbreken, het innerlijke kind helen en jezelf (her)ontdekken.

> Vind hulp bij codependentie