Symptomen van bindingsangst
Laten we beginnen met in kaart brengen wat bindingsangst echt inhoudt. Mensen met bindingsangst hebben moeite om een lange relatie aan te gaan, om zich ergens aan te binden voor langere tijd. Veelal met achterliggende reden, omdat zij de angst hebben om afgewezen te worden.
Bindingsangst kan ontstaan door verschillende gebeurtenissen in je leven. Het kan komen doordat een eerdere partner ontrouw is geweest of op een andere manier jouw vertrouwen heeft beschadigd. Maar het kan ook voortkomen door gebeurtenissen uit het verleden. Denk hierbij aan het overlijden van een ouder, de scheiding van ouders of gepest worden. Dit zorgt ervoor dat er een onveilige hechting is. Iemand aan wie jij gehecht bent, heeft je (onbewust) beschadigd en/of pijn gedaan. Als gevolg ervaren mensen met bindingsangst dat hun gevoel en emotie niet belangrijk is. Dit zorgt voor een zelfdestructieve werking. Het is ‘makkelijker’ om alleen te blijven dan dat zij écht gaan voelen.
Hoe herken je bindingsangst?
Bindingsangst kan op verschillende manieren tot uiting komen en hoeft niet bij iedereen op dezelfde manier te verlopen. Sommige mensen beginnen wel aan relaties en anderen helemaal niet. Hier een aantal symptomen van bindingsangst:
- Een langdurige verbinding uit de weg gaan;
- Moeite hebben met vertrouwen;
- Vrijheid staat hoog in het vaandel;
- Contact blijft vaak oppervlakkig;
- Niet nadenken over de toekomst binnen een relatie;
- Een gereserveerde houding richting of binnen een relatie;
- Moeite hebben met intimiteit of weinig gevoel hebben bij intimiteit;
- Wisselende signalen afgeven;
- Kritisch zijn en fouten zoeken richting een partner;
- Grenzen stellen die voor de ander als onredelijk worden ervaren;
- Een volgende stap in een relatie is benauwend;
- De neiging hebben om vreemd te gaan;
- Meer gericht op angsten dan om verlangen;
- In staat om eigen gevoel te negeren en te kiezen voor eenzaamheid;
- Gebrek aan zelfvertrouwen wordt vaak gemaskeerd;
- Veel ruzie binnen een relatie;
- Altijd degene die een relatie uitmaakt.
Bindingsangst, voor altijd?
Nee, bindingsangst hoeft niet voor altijd je leven te beïnvloeden en te bepalen. Het is wel zo dat het niet zomaar is opgelost, dat kost tijd. De eerste stap is om te erkennen dat je wél behoefte hebt aan een relatie. Het is heel spannend om dit te doen, hiermee kan het voelen dat je kwetsbaar bent en dat je de controle verliest. Dit proces kan te veel zijn om alleen te ondergaan en daarom kan het goed zijn om samen te werken met een professional.
Heb je een relatie met iemand die bindingsangst heeft? Het is belangrijk om diegene de tijd te geven en goed met elkaar te communiceren. Laat zien dat je te vertrouwen bent, maar leg geen regels en druk op want dit werkt averechts. Relatietherapie is nog een taboe, maar zeker in dit soort situaties is het een goede investering. Uiteindelijk ben jij zelf het belangrijkste, zorg goed voor jezelf en dat de bindingsangst van je partner niet compleet jouw leven overneemt.
Vind een relatietherapeut bij jou in de buurt