Home > Blogs > De kracht van aanraking

De kracht van aanraking

Ken je het? Dat je je paniekerig of ongerust voelt? Dat iemand die je dierbaar is heel rustig een hand op je schouder legt en je lijf direct wat kalmeert? Aanraking brengt je hele ‘systeem’ tot rust.

aanraking-femke-posthumus

Op het randje

Stel je voor, je voelt je fysiek en mentaal compleet uit evenwicht. Je voelt je gestrest, hebt last van allerlei ‘dingetjes’ en je hebt een praathoofd. Je hebt totaal geen puf. Uiterlijk gaat het prima. De energie die je hebt, kan nog ingezet worden voor de dagelijkse dingen. Best frustrerend want ziek ben je niet, maar er is wel een enorme behoefte aan rust, even helemaal niets. Dit zijn tekenen van overprikkeld zijn. Geef je geen aandacht aan deze signalen, dan kan deze situatie op termijn leiden tot chronische overspanning of een burn-out.

Non-stop actie

Iedereen weet tegenwoordig wel wat er bedoeld wordt met ‘continu aan staan’. Het is bijna een natuurlijke way of life geworden. Je zenuwstelsel is voortdurend geactiveerd en dat heeft gevolgen voor het effectief functioneren van primaire processen je lijf.

Bij stress- en burn-out-klachten is het zenuwstelsel ernstig overprikkeld. De totale aansturing van lichaamsfuncties en de hormonale balans is verstoord. Het kost het lichaam veel energie om deze balans weer te herstellen.

Op adem komen

De eerste aanrakingen van een Cranio behandeling voelen als een geruststelling. Je zakt als het ware in je lijf. Je voelt dat de energie weer begint te stromen. Je gaat voelen waar de aandacht in je lijf naar toe gaat. Voel je bijvoorbeeld druk op je borstgebied? Heb je het gevoel dat je een brok in je keel hebt? Stress is vast gaan zitten op een of meerdere plekken in je lijf. Met het loslaten van de spanning kan de adem weer verdiepen en kan er zuurstof en energie naar binnen komen die voedend is. Het werken aan de schedel geeft veel ontspanning en rust in het hoofd. De nek en het achterhoofd worden zachter.

Je hoofd is stiller geworden en je lijf voelt als gereset. Het is lastig om er woorden voor te vinden en gelukkig hoeft dat ook niet.

Investeren in je gezondheid

Een craniobehandeling heeft direct effect op het autonome zenuwstelsel dat onderdeel is van het cranio-sacraal systeem en onder andere op de nervus vagus, een belangrijke hersenzenuw verantwoordelijk voor de aansturing van veel organen. Cranio is een krachtige therapie die op alle vlakken (fysiek, mentaal en emotioneel) en bij tal van klachten ingezet kan worden.


Dit is een bijdrage van Femke Posthumus.