Home > Blogs > Wat zijn de oorzaken van stress?

Wat zijn de oorzaken van stress?

Wist je dat iedereen op z’n tijd met stress te maken krijgt? Het verschil tussen personen onderling is dat de een er meer last van heeft dan de ander. De oorzaken van stress zijn voor iedereen relatief gelijk. Het is hoe je met deze punten omgaat dat voor stress zorgt. Stress voorkomen begint dan ook bij het herkennen van de specifieke oorzaken.

oorzaken-van-stress-balansportaal

Oorzaken van stress

De oorzaken van stress zijn zeer uiteenlopend. Vandaar dat het ook uit verschillende hoeken kan komen. De meeste bekende oorzaken van stress zijn:

  • Relatieproblemen: Relatieproblemen zijn een grote veroorzaker van stress. Denk aan een mogelijke scheiding, een hoogoplopende ruzie of een andere vervelende situatie in jouw relatie. Ook relatieproblemen met vrienden of familieleden kunnen een oorzaak van stress zijn.

  • Werkdruk: Ervaar je veel werkdruk? Dan is het goed mogelijk dat de stress hier vandaan komt. Deadlines, projecten en andere werkzaken spelen hierbij een grote rol.

  • Overlijden: Een overlijden veroorzaakt stress. Zeker wanneer het om iemand gaat die dicht bij je staat. Vooral wanneer het overlijden relatief onverwachts komt.

  • Gezondheidsproblemen: Gezondheidsproblemen combineren lichamelijke en mentale stress. Bijvoorbeeld wanneer je te horen krijgt dat je vrij ziek bent. Of wanneer dit geldt voor iemand in je omgeving.

  • Onzekerheid: Ook onzekerheid is voor mensen vaak erg lastig. Bijvoorbeeld onzekerheid over je baan, je gezondheid of een andere specifieke uitkomst.

Stress voorkomen in de toekomst

Om stress te voorkomen in de toekomst mogelijk te maken, is het belangrijk om je goed van de oorzaken te doordringen. Waar ligt bij jou oorzaak voor de meeste stress? Maak je je bijvoorbeeld erg druk over je werk, over je relaties of over je gezondheid? Dan moet de oplossing ook daar gevonden worden.

Daarbij is het niet altijd even makkelijk om precies een vinger op een oplossing te leggen. Vandaar dat veel mensen kiezen voor een online programma om hierbij te helpen. Bekijk de opties voor de juiste persoonlijke ondersteuning of bekijk welke professionals jou kunnen helpen.