Wat is mastopathie en wat kan ik eraan doen?
Gevoelige borsten heeft (bijna) iedereen weleens. Dit kan te maken hebben met de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de puberteit. Wanneer je vaker klachten hebt en je het niet kan linken aan één van deze hormonale gebeurtenissen, dan kan er sprake zijn van mastopathie. Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. In dit artikel leggen we je uit wat mastopathie is, welke symptomen erbij komen kijken en wat je er aan kan doen.
Mastopathie
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, mastopathie is niet gevaarlijk. Het is een algemene term die hoort bij goedaardige klachten aan de borsten. Veelal komt het voor bij vrouwen boven de 30 en in Nederland heeft 1 op de 10 vrouwen te maken met mastopathie. De borsten kunnen gespannen aanvoelen, gevoelig en pijnlijk zijn en in sommige gevallen kan je aanraking nauwelijks verdragen.
Mastopathie heeft te maken met je hormoonspiegel. In de meeste gevallen worden de klachten erger 3 tot 7 dagen voor de menstruatie. Stoppen of beginnen met de anticonceptie pil kan ook mastopathie veroorzaken. Bij sommige vrouwen worden de klachten niet veroorzaakt door de menstruatiecyclus, deze vorm noem je niet-cyclisch en komt minder vaak voor. De duidelijke oorzaak van deze vorm is (nog) niet gevonden, maar het lijkt erop dat er een link is met de overgang.
Mastopathie | Symptomen
Bij mastopathie kunnen er verschillende symptomen optreden en dit kan voor iedereen anders zijn. De klachten kunnen heftiger zijn rondom de menstruatie of door veel stress.
- Gespannen en gevoelige borsten
- Onregelmatig klierweefsel, dit kan leiden tot knobbels
- Gezwollen en grotere borsten
- Vocht uit de tepels
- Pijn, tijdens aanraken en bewegen
Behandelingen
De oorzaak is nog niet helemaal bekend, waardoor er ook geen concrete behandelingen zijn bij mastopathie. Er kunnen wel meerdere dingen gedaan worden om de pijn en de gevoeligheid te verminderen. Dit zijn een aantal tips waarbij geen hormonen aan te pas komen;
- Ga voor een (sport) beha die goed past, het liefste zonder beugels. Bij kou kunnen de borsten nog gevoeliger aanvoelen, dus zorg voor warmte.
- Voedsel mijden waar methylxanthines en tyramines in zit. Dit is onder andere koffie, zwarte en groene thee, wijn, chocolade, kaas en cola.
- Eet voldoende onverzadigde vetzuren, zoals vette vis en noten. Voeg daarnaast iedere dag lijnzaad toe aan je maaltijden. (Max. 25 gram per dag)
Bij sommige tips merk je pas na 3 maanden verschil. Heb je het gevoel dat dit geen of onvoldoende effect hebt? Ga dan in overleg met een specialist, zoals je huisarts, een (orthomoleculair) therapeut of een hormooncoach.