De invloed van een burn-out op de menstruatiecyclus en andersom
Iedere burn-out is anders, per persoon uit dit zich op verschillende manieren. Maar één ding is wel daadwerkelijk verschillend: de burn-out voor een vrouw en voor een man. De oorzaken kunnen wel gelijk zijn, zoals hoge werkdruk, je grens overgaan of problemen in de relationele sfeer, maar de klachten kunnen sterk verschillen. Mannen en vrouwen zijn zeker gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.
Voor je burn-out
Veel vrouwen ervaren de menstruatie als een last, een ongemakkelijke periode in de maand die je het liefst wilt overslaan of negeren. Gewoon door kunnen gaan met je (drukke) planning, desnoods wordt de pil doorgeslikt zodat je mee kan blijven doen. Terwijl de menstruatiecyclus juist als een kompas kan werken, als er daar iets afwijkt is er (meestal) ook sprake van disbalans in het lichaam.
Onze maatschappij is niet gebaseerd op een vrouwenlichaam, het houdt geen rekening met de menstruatiecyclus. Geen pauze, geen rustmoment, altijd maar doorgaan. Vrouwen die openlijk aangeven last te hebben van hun menstruatie worden gauw gezien als ´zwak´, terwijl het juist menselijk is. Door de cyclus te respecteren en te volgen ontstaat er regelmatig al meer balans in het lichaam én hoofd. Het is namelijk niet fout om een week niet te sporten of om eens onder een kleedje op de bank te gaan liggen.
Tijdens je burn-out
Zoals eerder aangegeven is iedere burn-out anders. Er zijn vrouwen met een burn-out die (tijdelijk) geen menstruatie hebben of waar juist de hele cyclus onregelmatig is geworden. Het kan ook zo zijn dat je niet letterlijk iets merkt aan je menstruatiecyclus, maar het heeft zeker wel invloed op de burn-out.
Vrouwen hebben namelijk een hoger oestrogeenlevel dan mannen. Oestrogeen zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je lichaam de stressreactie gaat remmen, waardoor vrouwen langer te maken hebben met het stresshormoon cortisol. Dat zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat vrouwen herstellen van spanning en dus van een burn-out. Rust is essentieel voor de aanmaak van oestrogeen en het verminderen van cortisol. Het is voor iedere vrouw dan ook goed om samen te werken met je lichaam aan de hand van de menstruatiecyclus.
Lees ook: Aanhoudende lichamelijke klachten na een burn-out
Menstruatiecyclus & Burn-out | Wat kan jij doen?
Wees lief voor je lichaam en luister naar je behoeftes. Het is ons aangeleerd om alle symptomen te negeren, maar juist door te voelen en te erkennen ben je al goed op weg.
- Door te bewegen en te sporten komt er endorfine vrij, ook wel bekend als het gelukshormoon.
- Neem rust. Zie het niet als zwakte, stap eens uit de ratrace en kruip met een warme kop thee op de bank.
- Eet gezond. Natuurlijk mag je genieten maar zorg ook hierin voor balans.
- Luister naar je lichaam. Voel je dat je behoefte hebt aan rust? Ga geen discussie aan met jezelf. Heb je zin om te sporten? Ga!
Deze tips en informatie zullen er niet direct voor zorgen dat jij sneller herstelt van je burn-out of een burn-out voorkomt, maar het kan wel een helpende hand zijn.
Praat mee op het forum
De menstruatiecyclus heeft meer invloed dan veel vrouwen denken. Wat is jouw ervaring en wanneer heb jij last van stress? Wat heeft jou geholpen of wat zou jij graag willen weten van andere vrouwen met deze klachten? Stel je vragen en deel je ervaringen in ons forum.