Home > Blogs > Wat is een prenatale depressie?

Wat is een prenatale depressie?

Je bent zwanger. Grote kans dat het een langgekoesterde droom is, maar jij voelt nu niet de blijdschap waar je op hoopte. Integendeel, jij ervaart nu een diepgaand gevoel van verdriet, hopeloosheid en angst. Een prenatale depressie heeft niet alleen invloed op de moeder, maar ook op de ontwikkeling en welzijn van de baby. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken en symptomen van een prenatale depressie.

prenatale-depressie

Prenatale depressie | Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een prenatale depressie. Zo kunnen hormonale veranderingen een grote rol spelen, evenals de genetische aanleg voor een depressie. Andere risicofactoren zijn een voorgeschiedenis van depressie of angst, een gebrek aan een sociaal of emotioneel vangnet, stressvolle levensgebeurtenissen en complicaties tijdens de zwangerschap.

Dit betekent allemaal niet dat jij, als aanstaande moeder, enige vorm van schuld hebt aan een prenatale depressie. Het is geen teken van zwakte, maar een medische aandoening die behandeling en ondersteuning vereist. Door openlijk te praten over je gevoelens en tijdig hulp te zoeken, kan je stappen zetten naar herstel en een gezonde zwangerschap ervaren.

Prenatale depressie | Symptomen

Prenatale depressie kan zich op verschillende manieren manifesteren en de symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Aanhoudende gevoelens van verdriet, prikkelbaarheid of leegte
  • Verlies van interesse of plezier in activiteiten
  • Veranderingen in eetlust – gewichtsverlies of gewichtstoename
  • Slaapproblemen – slapeloosheid of overmatig slapen
  • Angst, rusteloosheid en/of paniekaanvallen
  • Vermoeidheid of gebrek aan energie
  • Problemen met concentratie of besluitvorming
  • Gevoelens van schuld, waardeloosheid of hopeloosheid
  • Terugkerende gedachten over de dood of zelfbeschadiging

Een prenatale depressie is voor ieder persoon anders. Waar de één ondanks alle klachten veel liefde ervaart voor het ongeboren kind, kan de ander dit juist totaal niet (meer) hebben. Het is belangrijk om je klachten serieus te nemen, maar voornamelijk niet te hard voor jezelf te zijn.

Behandeling bij prenatale depressie

Het is belangrijk om hulp te zoeken bij een professional als je symptomen van prenatale depressie ervaart. Het eerste én meest essentiële onderdeel van de behandeling is het krijgen van steun en begrip van je omgeving. Je kunt praten met je partner, familieleden of vrienden over je gevoelens. Professionele hulp kan ook nodig zijn, zoals therapie of coaching. Soms kan medicatie worden voorgeschreven, hoewel dit afhangt van de ernst van de depressie en het risico voor de nog ongeboren baby.

Naast het zoeken van professionele hulp zijn er ook enkele zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om je prenatale depressie te helpen beheersen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust en slaap en het vermijden van overmatige stress. Daarnaast kan het goed helpen om ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Een gezonde levensstijl en sociale steun van geliefden of een ondersteuningsgroep kan ook een positieve aanvulling zijn.