Home > Blogs > Wat is cognitieve gedragstherapie?

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychologische behandeling waarvan is aangetoond dat deze effectief is voor een reeks problemen, waaronder depressie, angststoornissen, problemen met alcohol- en drugsgebruik, huwelijksproblemen, eetstoornissen en ernstige psychische aandoeningen. Talrijke onderzoeken suggereren dat CGT leidt tot een significante verbetering van het functioneren en de kwaliteit van leven. In veel onderzoeken is aangetoond dat CGT even effectief of effectiever is dan andere vormen van psychologische therapie of psychiatrische medicatie.

CGT is gebaseerd op verschillende kernprincipes, waaronder:
  • Psychische problemen zijn gedeeltelijk gebaseerd op verkeerde of onbehulpzame manieren van denken.
  • Psychologische problemen zijn gedeeltelijk gebaseerd op aangeleerde patronen van onbehulpzaam gedrag. effectiever worden in hun leven.
CGT-behandeling omvat meestal inspanningen om denkpatronen te veranderen. Deze strategieën kunnen zijn:
  • Leren om iemands vervormingen in denken te herkennen die problemen veroorzaken, en ze vervolgens opnieuw te evalueren in het licht van de realiteit.
  • Een beter begrip krijgen van het gedrag en de motivatie van anderen.
  • Probleemoplossende vaardigheden gebruiken om met moeilijke situaties om te gaan.
  • Leren om een ​​groter gevoel van vertrouwen is iemands eigen kunnen.
CGT-behandeling omvat meestal ook inspanningen om gedragspatronen te veranderen. Deze strategieën kunnen zijn:
  • Je angsten onder ogen zien in plaats van ze te vermijden
  • Rollenspel gebruiken om je voor te bereiden op mogelijk problematische interacties met anderen
  • Leren je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.

Niet alle CBT zullen al deze strategieën gebruiken. In plaats daarvan werken de psycholoog en de patiënt / cliënt samen, op een gezamenlijke manier, om begrip van het probleem te ontwikkelen en een behandelstrategie te ontwikkelen.

CGT-therapeuten leggen de nadruk op wat er gaande is in het huidige leven van de persoon, in plaats van op wat tot hun moeilijkheden heeft geleid. Er is een bepaalde hoeveelheid informatie over iemands geschiedenis nodig, maar de focus ligt in de eerste plaats op vooruitgang in de tijd om effectievere manieren te ontwikkelen om met het leven om te gaan.