Home > Blogs > Symptomen van burn-out bij vrouwen

Symptomen van burn-out bij vrouwen

De symptomen van een burn-out verschillen niet veel tussen mannen en vrouwen. Wel zijn vrouwen gevoeliger voor een burn-out. Dit komt onder andere omdat zij meer en langer stress ervaren. Je ziet vaak dat vrouwen niet zwak willen zijn, alle ballen hoog moeten houden waardoor er minder échte vrije tijd is en dat zij minder goed ‘nee’ kunnen zeggen.

burn-out-bij-vrouwen

Hoe eerder je een burn-out herkent, des te sneller kan je starten met het herstel. Maar meestal is er sprake van langdurig stress voordat een burn-out wordt geconstateerd. Het is soms makkelijker om symptomen te negeren of meermaals over je grenzen te gaan dan aan jezelf toegeven dat het zo niet gaat. Soms lukt het niet om de ruimte te nemen voor rust.

Lees ook: Burn-out? 7 tips op dit te voorkomen!

Menstruatie

Een symptoom dat alleen bij vrouwen kan voorkomen is te zien in de menstruatiecyclus. Een burn-out kan bij iedereen verschillend zijn en de symptomen dus ook. Het is mogelijk dat de cyclus kan veranderen, dat er (tijdelijk) geen menstruatie plaatsvindt of dat de menstruatiecyclus onregelmatig gaat verlopen. Het is een zeer duidelijk teken, in de meeste gevallen betekent een veranderende menstruatiecyclus een disbalans in het lichaam. Je menstruatiecyclus kan dus zeker van invloed zijn voor én tijdens je burn-out. Rust is belangrijk, het zorgt voor de toename van oestrogeen en de afname van cortisol in het vrouwenlichaam.

Passiviteit

Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen langer cortisol in hun lichaam houden dan mannen. Dit komt omdat zij in stressvolle situaties het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aanmaken, dit zorgt voor een veilig gevoel. Dat klinkt goed, zou je zeggen, maar niks is minder waar. Door oxytocine onderneem je namelijk geen actie, je wordt passief. En juist door fysiek actie te ondernemen, kan je het cortisol remmen. Je lichaam langdurig blootstellen aan stress en dus aan cortisol zorgt voor negatieve effecten zoals depressies, slaapproblemen, gynaecologische problemen en zelfs hartkwalen. Dus ook al voel je je niet in staat om fysiek in actie te komen, het is echt belangrijk.

Andere symptomen

Langdurige stress is voor ieder mens niet goed. Het zorgt voor lichamelijke en geestelijke klachten. Het is dan ook voor jou en voor je omgeving van groot belang om tijd te nemen voor je herstel.

Naast deze vrouw gerelateerde symptomen zijn er nog veel meer manieren om een burn-out te herkennen;

  • Vergeetachtig; afspraken vergeten, niet op woorden komen, etc.
  • Prikkelbaar
  • Slaapproblemen; lastig in slaap komen of doorslapen.
  • Emotioneel of juist onverschillig
  • Negatief en cynisch
  • Lichamelijke klachten; buikpijn, hoofdpijn, vaak verkouden, etc.
  • Uitgeput en leeg gevoel
  • Sombere gedachtes
  • Veel piekeren
  • Minder efficiënt; je bent minder productief.

Herken je meerdere van deze symptomen? Het is niet ‘zwak’ om dit toe te geven. Het is juist heel sterk om dit te erkennen en hulp te zoeken. Ieder persoon is anders en iedere burn-out dus ook, het kan zijn dat je niet alle of juist andere symptomen hebt. De soort hulp en de duur van het herstel kan ook per persoon verschillen. Gun jezelf de tijd om rust te nemen.

Vind op Balansportaal een burn-out coach bij jou in de buurt