Home > Blogs > Overgang en depressie

Overgang en depressie

De menopauze is technisch gezien één dag in het leven van een vrouw die 12 maanden na haar laatste menstruatie plaatsvindt. Daarna worden vrouwen als postmenopauzaal beschouwd. Vóór die tijd bevind je je in de perimenopauze-fase waarin reproductieve hormonen verschuiven en je kwetsbaarder kunt maken voor ernstige depressies.

Overgang en depressie

Overgang en depressie

Hormonale schommelingen

Meestal, wanneer mensen het hebben over de menopauze verwijzen ze eigenlijk naar de perimenopauze. Tijdens deze fase wordt de menstruatiecyclus onregelmatig – langer, korter, zwaarder, lichter, zeldzaam of dichter bij elkaar. Alles ligt voor het grijpen.

Dezelfde hormonen die je menstruatiecyclus regelen, beïnvloeden ook serotonine, een chemische stof in de hersenen die gevoelens van welzijn en geluk bevordert. Wanneer hormoonspiegels dalen, dalen ook de serotoninespiegels, wat bijdraagt ​​aan verhoogde prikkelbaarheid, angst en verdriet.

Dalende oestrogeen- en progesteronspiegels kunnen stemmingswisselingen veroorzaken waardoor je minder goed kunt omgaan met dingen die je normaal gesproken van je rug zou laten rollen. Voor sommige vrouwen kunnen deze hormonale dipjes een depressieve episode veroorzaken, vooral voor degenen die in het verleden een zware depressie hebben doorgemaakt.

Slaapproblemen bij overgang en depressie

Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens de perimenopauze aanvallen van slapeloosheid ervaren, deels als gevolg van nachtelijke opvliegers. Als je slecht slaapt, kun je tot 10 keer meer kans hebben om depressief te worden. Een slaapcoach kan hier uitkomst bieden.

Levensveranderingen

De perimenopauze treedt meestal op wanneer vrouwen in de veertig zijn. Afgezien van turbulente hormonen, kan dit ook een stressvolle levensfase zijn met gebeurtenissen die de emotionele gezondheid beïnvloeden, zoals:

  • Oudere ouders
  • Carrière druk
  • Gezondheidsproblemen
  • Kinderen gaan van huis

Deze externe druk kan stemmingswisselingen verergeren en depressie veroorzaken of verergeren.