Home > Blogs > Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen

Hieronder volgen ontspanningstechnieken die je kunnen helpen de ontspanningsreactie op te roepen en stress te verminderen.

1. Ademfocus als ontspanningsoefeningen

Bij deze eenvoudige, krachtige techniek haal je lang, langzaam en diep adem (ook wel buikademhaling of buikademhaling genoemd). Terwijl je ademt, maak je je geest voorzichtig los van afleidende gedachten en gewaarwordingen. Ademfocus kan vooral nuttig zijn voor mensen met een eetstoornis. Dit is om hen te helpen zich op een positievere manier op hun lichaam te concentreren. Deze techniek is echter mogelijk niet geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen. Het gaat dan over problemen die ademhaling bemoeilijken, zoals ademhalingsaandoeningen of hartfalen.

2. Bodyscan als ontspanningsoefeningen

Deze techniek combineert focus op de ademhaling met progressieve spierontspanning. Na een paar minuten diep ademhalen, concentreer je je op één deel van het lichaam of een groep spieren tegelijk. Daarna laat je mentaal alle fysieke spanning los die je daar voelt. Een bodyscan kan je bewustzijn van de verbinding tussen lichaam en geest vergroten. Als je onlangs een operatie heeft ondergaan die je lichaamsbeeld of andere problemen met je lichaamsbeeld heeft beïnvloed, kan deze techniek voor je minder nuttig zijn.

3. Mindfulness-meditatie

Deze oefening houdt in dat je comfortabel zit, je concentreert op je ademhaling en de aandacht van je geest op het huidige moment vestigt zonder af te wijken van zorgen over het verleden of de toekomst. Deze vorm van meditatie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Onderzoek suggereert dat het nuttig kan zijn voor mensen met angst, depressie en pijn.

4. Yoga, tai chi en qigong

Deze drie oude kunsten combineren ritmische ademhaling met een reeks houdingen of vloeiende bewegingen. De fysieke aspecten van deze oefeningen bieden een mentale focus die je kan helpen af ​​te leiden van op hol geslagen gedachten. Ze kunnen ook je flexibiliteit en balans verbeteren. Maar als je normaal niet actief bent, gezondheidsproblemen heeft of een pijnlijke of invaliderende aandoening heeft, kunnen deze ontspanningstechnieken een te grote uitdaging zijn. Raadpleeg je arts voordat je ermee begint.

ontspanningsoefeningen