Home > Blogs > Negatieve emoties loslaten

Negatieve emoties loslaten

Angst, jaloezie, boosheid, frustratie, verdriet en eenzaamheid. Stuk voor stuk negatieve emoties, emoties die niet bijdragen aan een gelukkig gevoel. Ze mogen er zijn en het voelen van deze emoties maken je een mens, maar door ze te kunnen loslaten wordt het leven weer een stukje makkelijker.

negatieve-emoties

Vasthouden

Loslaten betekent het niet meer vast houden, klinkt logisch toch? Wanneer je negatieve emoties vasthoudt, veroorzaakt dit stress en het kost veel energie. Dat klinkt al vervelend, maar je sluit je ook af voor positieve emoties en ervaringen. Het lukt niet om ergens intens van te genieten, om blijdschap te voelen en een gelukkig gevoel te ervaren. Deze gevoelens worden afgevlakt wanneer je de negatieve emoties nog niet hebt kunnen loslaten.

Voelen

Negatieve emoties loslaten betekent niet dat je ze niet mag voelen. Voordat je kan helen van negatieve gevoelens, is het belangrijk om ze te voelen en te weten waar ze vandaan komen. Wanneer je emoties onderdrukt en bang bent om de controle te verliezen, dan houden deze zware gevoelens de controle over jou. Wanneer je ze toelaat ga je zien dat je ze kan dragen. De negatieve emoties komen en gaan, je verliest geen controle en ze mogen er zijn. Het is de kunst om ze er te laten zijn en te zien dat je er niet op hoeft te reageren.

Experimenteer

Een aantal dingen zijn belangrijk om negatieve emoties los te kunnen laten. Jezelf veroordelen voor deze emoties is niet nodig, het is menselijk. Geef jezelf juist de toestemming om te voelen en te experimenteren met de ontlading. Dit kan op allerlei verschillende manieren, van schreeuwen tot dansen tot schrijven. Dieren schudden zich los na een stressvolle situatie, misschien werkt deze shaking therapy ook wel voor jou?

Geef jezelf de tijd in dit proces. Vaak zijn dit vastgeroeste manieren, ze zijn er dus niet met één keer uit. Vergeef jezelf voor de negatieve emoties en het vasthouden hieraan, nu is het tijd om lief te zijn voor jezelf.

> Vind hulp bij het loslaten van negatieve emoties