Signalen en symptomen van stress - zonder dat je het zelf in de gaten hebt
Veel van ons hebben een druk leven; naast een drukke baan, probeer je ook – zo goed en zo kwaad als het gaat – je sociale leven te onderhouden, gezond te eten, voldoende te bewegen en te slapen en de rust te pakken die je nodig hebt. Maar hoe houd je alle ballen hoog?
Zonder dat je het misschien zelf in de gaten hebt, creëren de zaken waar je je – in het leven van alledag – mee bezighoudt een vorm van stress. Wanneer je je hier niet bewust van bent en alsmaar doorgaat, kan dit leiden tot ernstige vormen van stress. Stress heb je in vele gradaties; van psychologische stress en psychosociale stress tot fysieke stress, chronische stress en acute stress. Wanneer je last hebt van langdurige stress, kan dit leiden tot een eventuele burn-out. Waar moet je op letten om dit tegen te gaan?
4 tekenen die kunnen duiden op stress
-
Je hebt last van (onverklaarbare) lichamelijke klachten
Heb je (ineens) last van bepaalde lichamelijke klachten – zoals nekklachten, hoofdpijn, buikpijn, een verhoogde bloeddruk of een veranderde ademhaling – die je voorheen niet had? Dan zou dit kunnen duiden op stress.
-
Je vertoont een ongezonde leefstijl
Merk je op dat je meer eet, alcohol drinkt of rookt dan dat je normaliter doet? Beweeg je minder, ben je snel moe en ben je misschien wat kilootjes aangekomen? Dan kun je onbewust stress ervaren.
-
Gevoelens uiten is lastiger geworden
Vind je het lastiger geworden om naar familie, vrienden en naasten uit te drukken hoe je je voelt en je emoties te tonen? Of kun je geen woorden vinden om uit te leggen wat er in jouw hoofd omgaat? Dit kan een teken zijn dat je in je hoofd met andere zaken bezig bent.
-
Je voelt je niet prettig op je werk
Ga je niet (meer) met plezier naar je werk, maar kan je lastig onder woorden brengen waar dit vandaan komt? Ervaar je concentratieproblemen bij het uitvoeren van je taken? Dit kan zorgen voor stress, zonder dat je het misschien zelf door hebt.
Hulp bij stress
Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande voorbeelden? Dan kan dit erop wijzen dat je stress ervaart zonder dat jij dit zelf eigenlijk door had. Wat kun je doen bij stress? Bij stress helpt het om op een rijtje te zetten wat de oorzaken van de ervaren stress precies zijn. Je kunt dit bij jezelf nagaan, maar je kunt er ook met iemand over praten. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen; eet en drink goed en gezond, beweeg voldoende en zorg voor genoeg ontspanning.
Een stresscoach kan je helpen in dit proces. Vaak kun je binnen een paar gesprekken al de kern te pakken hebben. Op Balansportaal vind je verschillende coaches en praktijken waar jij met je stressklachten terecht kunt. Neem vrijblijvend contact met ze op en bespreek de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.