Home > Blogs > Interview Thom Stoop & Sascha Bargi | Brain-Body-Connectie

Interview Thom Stoop & Sascha Bargi | Brain-Body-Connectie

In januari 2022, tegen het einde van de Coronaperiode, openden osteopaten Thom Stoop en Sascha Bargi de deuren van hun praktijk OsteoHolland in Voorburg en sindsdien behandelen zij veel long-covidpatiënten.
 
interview-thom-stoop-sascha-bargi
 

Osteopathie & Long Covid

Nogal wat mensen hebben na besmetting met het coronavirus langdurig last van extreme vermoeidheid, benauwdheid, verwardheid en verlies van concentratie. De klachten komen deels overeen met verschijnselen van burn-out. Met de nieuwste vorm van osteopathie kunnen de problemen meestal binnen enkele sessies aanzienlijk worden verbeterd of zelfs opgelost. Tot groot genoegen van de cliënt en uiteraard ook van de behandelaars.

Brain-body-connectie

Volgens Thom is osteopathie ‘breed inzetbaar voor verschillende lichamelijke en mentale klachten‘, als depressiviteit en vermoeidheid, chronische rug en/of nekpijn, slecht slapen, migraine, buikpijn, oorsuizen en slechte darmwerking.
Niet het symptoom staat centraal in de behandelingen, maar mogelijke verbanden tussen verschillende klachten. Thom Stoop: ‘Wij richten ons op de zogenaamde brain-body-connectie. Immers, zodra beperkingen in het lijf zijn opgelost, gaat men zich beter voelen en krijgt men meer energie waardoor zowel het geestelijk als het lichamelijk welbevinden zal verbeteren. Omgekeerd werkt dat ook zo… Mentale problemen, als een burn-out of depressiviteit, gaan meestal hand in hand met nek- of darmklachten. Recent wetenschappelijk onderzoek toont dat directe verband ook aan.
 
Osteopathie valt weliswaar onder de alternatieve geneeswijzen maar Thom Stoop en Sascha Bargi hebben, na hun 4-jarige opleiding fysiotherapie, beiden de 5 jarige universitaire Master of Science-opleiding gevolgd waardoor ze in staat zijn hun osteopathische behandelingen  en bevindingen te toetsen aan de wetenschap. Daarmee onderscheiden zij zich van de meeste andere praktijken. Bijkomend voordeel is dat zij door hun wetenschappelijke achtergrond op niveau met verschillende geneeskundige disciplines kunnen overleggen.

OsteoHolland | Werkwijze

Bij het eerste bezoek van een nieuwe cliënt richten de osteopaten van OsteoHolland zich niet uitsluitend op de oorzaak van de klachten, maar bekijken ze het hele lichaam dus ook de bloedvaten, het zenuwstelsel, spieren en gewrichten en het omliggende weefsel. Met behulp van verschillende manuele technieken geven ze dat lichaam vervolgens een ‘boost’, zodat het zelfherstellend vermogen wordt gestimuleerd en daarmee de algehele gezondheid bevorderd. Klachten als vermoeidheid en stress worden aanzienlijk verminderd.
 
Thom: ‘Bij ernstige klachten is het soms verstandig een psycholoog of een psychiater in te schakelen voor het mentale gedeelte. Gelijktijdige aanpak door twee behandelaars – een voor de psyche en een voor het lichaam –  leidt meestal tot snellere genezing. Overigens loopt Nederland hopeloos achter bij andere  Europese landen, als Frankrijk, Duitsland,  Scandinavië en Engeland voor wat betreft de aandacht voor osteopathie  en zeker vergeleken bij Amerika’.
 
Een behandeltraject bij OsteoHolland duurt nooit onnodig lang. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan een aanzienlijke verbetering in drie tot vijf behandelingen optreden. De eerste behandeling, met intake, neemt ongeveer een uur in beslag en daarna duren de sessies een half uur tot drie kwartier.  Stoop: ‘Na vier behandelingen evalueren wij onze aanpak. We nemen onze patiënten mee in het behandelproces en leggen duidelijk uit wat we doen. Daar zijn wij strikt in. Soms is het verstandig door te verwijzen naar een andere specialist. Transparantie vinden wij  belangrijk en zorgt voor een vertrouwensrelatie.

Locaties

Op dit moment houden Thom en Sascha nog praktijk in Voorburg in het Regenbogen Business Centre aan het Oosteinde 137 en in Wassenaar, maar ambitieus als ze zijn, hebben ze al een uitbreiding van hun werkgebied in de vorm van vergaande samenwerking met osteopaat Daan Koelemij in Naaldwijk.
 
Uiteraard zullen volgende uitbreidingen ook met osteopaten zijn die de Master of Science Osteopathie hebben afgerond. ‘We zien uit naar deze samenwerking‘, aldus Thom. ‘Immers, dit houdt ons scherp en samen zullen we in staat zijn een nog betere kwaliteit te leveren en ons niveau van behandelingen hoog te houden.’