Home > Blogs > Interview Gaby Jurczyk | Leven vanuit een sterke basis

Interview Gaby Jurczyk | Leven vanuit een sterke basis

De geboorte van haar zoon, nu 20 jaar geleden, zette het leven van Gaby Jurczyk van Sterke Basis Traumatherapie volledig op zijn kop. 
De zware bevalling was voor Gaby een traumatische gebeurtenis die de aanzet gaf te onderzoeken wat de impact van trauma op een mensenleven is en wat nodig is om ervan vrij te komen. Gaby is toen een pad van zelfontwikkeling en onderzoek ingeslagen. 
gaby-jurczyk-balansportaal-interview (2)

Traumatherapie

Traumagerelateerde methodes als Somatic Experiencing, Franz Ruppert en Bert Hellinger en trajecten bij ouderen van oude culturen hebben haar gevormd. Zo is Gaby bijvoorbeeld 14 jaar lang iedere donderdag in de leer geweest bij een medicijnman van de MandanStam uit Noord-Amerika. Als trauma-therapeute heeft Gaby sinds 2007 honderden seksegenoten mogen begeleiden van trauma, angst, burn-out, stress naar hun ware natuur, innerlijk leiderschap en vrijheid. 

Op zoek naar de oorzaak van het probleem

Gaby Jurczyk: ‘Mijn cliënten zijn vrouwen die in het verleden traumatische ervaringen  – bijvoorbeeld een relatie met een narcistische partner – hebben doorgemaakt.  Getriggerd door een andere ingrijpende gebeurtenis als een zwangerschap, scheiding, een verhuizing, stress, burn-out, een sterfgeval of ontslag kan zo’n trauma jaren later ‘opeens’ weer de kop opsteken. Het komt voor dat die vrouwen in een stress-situatie telkens opnieuw tegen een muur oplopen en in een depressie geraken zonder dat ze beseffen wat de echte oorzaak is.  Soms zit dat trauma namelijk zo diep in het onderbewuste verborgen dat zij het zich niet herinneren. Samen met mijn cliënten ga ik dan op zoek naar de oorzaken van het probleem. Het is de kunst een ingang te vinden waardoor een vrouw zich op een dieper niveau opnieuw durft te leren kennen. Dat ze zich ervan bewust wordt dat zij niet haar trauma IS en daar geen schuld aan heeft. Dat is een proces waarbij ik haar help op een veilige manier los te komen van het trauma zodat de zon weer voor haar gaat schijnen en ze weer verlangt naar het leven.’ 

Bewustwording van natuurlijke kracht

Bij Gaby Jurczyk van Sterke Basis Traumatherapie kunnen vrouwen terecht met allerlei hulpvragen die met trauma, stress en spanning te maken hebben. Via online trainingen en individuele behandelingen in haar praktijk in Arnhem helpt ze deze vrouwen de impact van hun trauma verwerken, zodat ze weer vanuit hun eigen kracht, veiligheid en potentie kunnen leven. 
De therapeute wijst erop dat bij een trauma een afsplitsing plaatsvindt in een ‘gezond deel’, een trauma-deel en een ‘overlevings-deel’ in het bewustzijn. ‘Ik leer een cliënt zich te richten op het gezonde deel en zich weer bewust te worden van haar natuurlijke kracht. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met mijn hulp is het echt mogelijk. 

Weer in contact met je ware zelf

Ik zie het als mijn missie vrouwen die vastlopen te begeleiden en ze weer in contact te brengen met hun ware zelf, zodat ze blijvend vanuit een sterke basis gaan leven. ‘Daarvoor is het nodig dat de wortel van de pijn eruit wordt gehaald. Gebeurt dit niet, dan blijven ze ronddraaien en worden ze telkens opnieuw het spiraal ingetrokken’. 

Sterke Basis Traumatherapie | Praktijkvoorbeelden

Als voorbeeld uit haar praktijk noemt Gaby een jonge vrouw die door haar oudere broer steeds weer in een grensoverschrijdende situatie terecht kwam. Als gevolg van deze deze traumatische ervaringen groeide ze op tot een bange, onzekere vrouw met een enorme loyaliteit naar haar familie toe. ‘Door haar met een volwassen blik naar het kind van vroeger te laten kijken en de verbinding te leggen met het kleine meisje, kan ze steeds meer voelen dat wat er toen met haar is gebeurd niet oké was, maar dat zijzelf er geen schuld aan had en kon de volwassen vrouw de trauma’s uit het verleden een plek geven en achter zich laten’. 
Hetzelfde gebeurde met de vrouw die telkens opnieuw op ‘foute’ (dominante) mannen viel en daar diepongelukkig door was. ‘Tijdens de sessies met haar kwamen we uit bij een jong meisje met een zeer dominante vader. Door neutraal, met de hand op de schouder van het kind, naar dat onschuldige meisje te kijken en te beseffen dat haar geen blaam treft, kan ze het verleden achter zich laten en voortaan gezonde partnerkeuzes maken.’ 
*****
sterke-basis-traumatherapie-gaby-jurczyk