Home > Blogs > Hulp uit je onbewuste als je moet kiezen

Hulp uit je onbewuste als je moet kiezen

Werken met de kracht van je onbewuste om te kiezen, is een fantastische methode met archetypes voor transformatie op weg naar je essentie: je werkelijke Zelf. Dat klinkt vaag daarom leg ik in deze blog uit hoe ik met archetypes werk aan de hand van een praktijkvoorbeeld, zodat je weet hoe jij jezelf helpt kiezen (als je voor deze aanpak kiest).

Ik ben Cees Franke, Life- en Bewustzijnscoach en gespecialiseerd in zingevingsvraagstukken en verslaving.

archetypes-cees-franke

Wat is een archetype?

In het kort (visie Carl Gustav Jung waar ik mee werk):  “Archetypes zijn onbewuste, universele ideeënpatronen“. De held is een archetype maar ook de Moeder, het Vrouwelijke (de anima), het Mannelijke (de animus) en Bewustwording. Omdat het te ver strekt in deze blog vind je op deze wikipedia pagina alle informatie.

Archetypes en de Reis van de Held

De Reis van de Held is een universeel motief van avontuur en transformatie. Archetypes zijn terug te vinden in alle religieuze en mythische tradities waar ook ter wereld. Mythen, verhalen en sprookjes die ons leven vormgeven kun je opnieuw ontdekken. Daarmee ga jij je eigen heldenreis vormgeven op het pad van transformatie en op weg naar het leven dat je werkelijk wil: je essentie, herontdekken, afstoffen en in je kracht komen te staan.

Vertaald naar de praktijk van een Archetype sessie werk ik met drie lagen waarin bovenstaande in drie lagen aanwezig is:

  1. Het mythologische verhaal van de held;
  2. Kennis van de oude wijsheidstradities;
  3. Jungiaanse dieptepsychologie.

Archetypesessie in de praktijk

Tijdens de sessie van twee tot drie uur werk jij met vragen die je na het voorgesprek hebt uitgewerkt als keuze opties.

Een down-to-earth voorbeeld is:

optie 1 is “Ik ben gelukkig gescheiden”;
optie 2 is ” Ik ben gelukkig bij mijn partner”;
optie 3 is “Ik ben gelukkig met mijn partner en mijn minnaar”.

Met behulp van vloerankers ( = dichtgevouwen velletjes papier – met jouw keuze optie erop geschreven die je dus niet kan lezen – op de grond) en archetypekaarten vraag jij je onbewuste om antwoorden. Dat doe je door op het dichtgevouwen vloeranker te staan. Te ervaren wat je voelt. Welke beelden je doorkrijgt en welke lichamelijke sensaties je ervaart.

Als je klaar bent op een vloeranker (dat geeft je gevoel je aan) trek je een kaart (vergelijkbaar met Tarot).
Na afloop van de vloerankers verwerk je de verzamelde informatie in combinatie met je getrokken kaarten en kom je tot inzicht welke optie op dit moment in jouw leven het beste past volgens jouw onbewuste. Of je er vervolgens voor kiest is aan jou.

Een case uit in mijn coachingspraktijk

Vraagstelling cliënt (66):

“Ik ben kankerpatiënt sinds 2009. Mijn ziekte – prostaatkanker met familiaire belasting – is niet levensbedreigend maar van de uroloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam heb ik sinds een jaar vijf opties voor behandeling gekregen. Ik ben verlamd, weet niet te kiezen en loop nu al drie maanden te piekeren.”

Zijn keuzes zijn:

  • Opereren met als gevolg voor 99% zekerheid dat hij door de behandeling incontinent en impotent wordt (is per patiënt anders, maar uroloog wist gezien zijn specifieke situatie dat met zekerheid te vertellen ).
  • Lokaal bestralen: operatief radioactieve staafjes in de prostaat aanbrengen die 24/7 hun werk doen.
  • Regulier bestralen: ± 20 maal bestralen (vier weken) enkele minuten.
  • MRI Linac bestraling (een reguliere experimentele behandeling waarbij (bewegende) tumoren heel precies bestraald worden); Na het maken van een MRI film, direct bestralen. 5 sessies van 30 minuten over 2,5 week.
  • Voeding, meditatie en alternatieve geneeswijze bij een arts. Cliënt heeft dat twaalf jaar volgehouden, voelt zich daar goed bij, maar twijfelt toch ook.

De uitkomst van de sessie bleek voor mijn client een grote verrassing. Het antwoord dat zijn onbewuste aangaf, bleek optie 4 te zijn: bestralen met de MRI Linac methode! Terwijl hij zelf overtuigd was van optie 5: Voeding en meditatie.

Wat gebeurt er als je op een vloeranker staat?

In vergelijking met de andere opties ervaarde cliënt op vloeranker 5 direct een sterk gevoel van “Maken dat ik hier wegkom; dit voelt helemaal niet goed”. Hij werd bang, onrustig en raakte volledig van streek. Precies het tegenovergestelde ervaarde hij op vloeranker optie 4: Dit voelt goed!” Rust, vertrouwen en zekerheid.

Tijdens de uitwerking naderhand viel hij van zijn stoel van verbazing: hij dacht dat hij zich goed voelde op optie 5, maar zijn onbewuste zette hem op een ander spoor: optie 4. De andere opties waren soortgelijke reacties als de ervaring op optie 5.

De opbrengst van de sessie

Hoewel hij voeding, meditatie en de behandelingsadviezen van de natuurarts bleef volgen, voelde hij zich niet meer veilig bij die aanpak alleen. Hij gaf zich over aan het verlangen uit zijn onbewuste – geholpen door het archetype Bewustwording dat hele duidelijke signalen afgaf. En hem hielp te kiezen.

Zijn gezondheid nu

Enkele jaren na de archetypesessie en de behandeling is hij blij met zijn keuze van toen. De behandelend uroloog geeft aan dat hij een lot uit de loterij trok. De gezondheidsschade die door de intensieve bestraling is ontstaan, is langzaam hersteld en er zijn vrijwel geen nadelige consequenties meer.

Waar worstel jij mee?

Welke vragen heb jij en zou je beantwoord willen zien?

Worstel je met verslavende patronen waar je maar niet uitkomt?

Twijfel je over loopbaan keuzes? Opleidingen?

Verkeer je in een relatiecrisis?

Of vraag je je af wat de zin van je leven is?

Kortom allemaal vragen die je tijdens een archetypesessie kan inbrengen.
Je zult ervaren dat de antwoorden op al je vragen al aanwezig zijn in je onbewuste.

Vraag via mijn website meer informatie aan. 

In een vrijblijvend telefoongesprek leg ik uit hoe het werkt en wat de kosten zijn. Voel je vrij om contact op te nemen.


Dit is een bijdrage van Cees Franke van Cees Franke Coaching.

Cees-franke-coaching