In de huidige maatschappij zijn veel mensen constant in beweging en op zoek naar manieren om te presteren. Werk, studie en sociale verplichtingen zijn allemaal belangrijk en het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de drukte van het dagelijks leven. Helaas kan dit leiden tot gevoelens van overweldiging en uitputting, wat op zijn beurt kan leiden tot overspannenheid of een burn-out. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het twee verschillende aandoeningen.
Overspannen vs. Burn-out
Overspannenheid en burn-out zijn beide reacties van het lichaam op aanhoudende stress en overbelasting. Wanneer iemand overspannen is, ervaren ze vaak gevoelens van vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verhoogde hartslag. Deze symptomen kunnen leiden tot slaapproblemen, spierspanning en een vermindering van de concentratie en productiviteit. Hoewel overspannenheid een serieus probleem is, is het meestal tijdelijk en kan het vaak worden opgelost met voldoende rust en een vermindering van stressvolle activiteiten.
Een burn-out is echter een meer ernstige aandoening die langdurige gevolgen kan hebben. Bij een burn-out voelt iemand zich volledig uitgeput, zowel fysiek als emotioneel. Dit kan leiden tot sombere gevoelens, isolatie en zelfs depressie. Mensen die last hebben van een burn-out hebben vaak het gevoel dat ze geen energie meer hebben om de dagelijkse activiteiten te volbrengen en vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren.
Stressmanagement
Het belangrijkste verschil tussen overspannen zijn en een burn-out is de duur van de symptomen en het effect op iemands dagelijks leven. Overspannen kan meestal worden opgelost met rust en minder stress, terwijl een burn-out veel langer kan duren en vaak professionele hulp vereist om te herstellen. Een burn-out kan ook een negatief effect hebben op iemands carrière en persoonlijke relaties. Om overspannenheid en een burn-out te voorkomen, is het belangrijk om voldoende tijd en energie te besteden aan selfcare en stressmanagement. Dit kan je doen door regelmatig tijd neemt voor ontspanning, zoals wandelen, sporten of tijd doorbrengen met fijne mensen. Het kan juist ook betekenen dat je jezelf grenzen stelt en prioriteiten stelt om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt.
Professionele hulp
Een burn-out en overspannen zijn dus twee verschillende problemen, maar hebben wel allebei stress en overbelasting als oorzaak. Je kan zelf al veel doen om dit te voorkomen, zoals stressvermindering en een gezonde balans creëren tussen werk en privé. Start met prioriteiten te stellen en goed te plannen. Een gezonde levensstijl maakt ook een wereld van verschil en – zeer belangrijk – leer ‘nee’ zeggen. Daarnaast is professionele hulp inschakelen een hele goede zet. Hierin geldt, liever te vroeg dan te laat. Herken jij symptomen van een burn-out bij jezelf? Dan is het verstandig om deze serieus te nemen en hiermee aan de slag te gaan. Hoe deze hulp eruitziet verschilt per persoon. Een therapeut of coach is heel persoonlijk, sommige werkgevers zullen ook de juiste middelen hebben om je hierin te helpen.