Home > Blogs > 5 yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

5 yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

Yoga zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar brengt ook ontspanning en flexibiliteit. Je combineert bewust bewegen met een goede ademtechniek, daarnaast train je de concentratie. Je kan onder begeleiding van een yoga docent aan de gang, maar ook thuis is een prima plek om yoga te beoefenen. We helpen je op gang met 5 yoga oefeningen die je goed thuis kunt uitvoeren.

yoga-oefeningen-voor-thuis

1. De Boomhouding

Het is één van de meest bekende yogahoudingen van de wereld: de boomhouding. Je startpositie is staand, met beide benen op de grond. Je voeten mogen op schouderbreedte worden geplaatst. Langzaam breng je je gewicht over op de rechtervoet, zorg dat deze voet in goede verbinding staat met de grond. Daarna buig je je linkerbeen en plaats je de linkervoet op de rechterdij. De tenen wijzen hierbij naar beneden. Sta je stevig? Strek je armen boven je hoofd uit en plaats je handen in de ‘namasté’ houding, de palmen tegen elkaar aan. Blijf enkele ademhalingen zo staan en wissel daarna van kant.

2. Downward facing dog

In het Nederlands ook wel Neerkijkende Hond genoemd. Je start de positie op handen en knieën. Handen worden onder de schouders geplaatst en de vingers zo wijd mogelijk, voor stabiliteit. Verder start je met een rechte, maar ontspannen rug en staan je knieën iets wijder uit elkaar dan je heupen. Wanneer dit allemaal goed voelt, mag je je heupen omhoog duwen. De armen en benen komen recht te staan, de hielen gaan richting de grond. Wanneer dit te zwaar is, kan je de knieën iets buigen. Je rug wordt gestrekt in deze beweging en wanneer je nog wat extra’s wilt in deze houding kan je je hielen één voor één richting de grond bewegen, een fietsende beweging.

3. De Cobra

Een liggende positie, met veel stretch. Bij de Cobra start je liggend, op de yogamat. Je plaatst je handpalmen op de grond, naast je borstkas. Vervolgens leg je je kin op de grond. Lig je goed? Trek vervolgens je schouders en hoofd naar achteren. Je buik blijft op de grond en je voeten liggen naast elkaar, mag tegen elkaar aan. Deze positie is goed te combineren met de Downward facing dog, die hierboven is beschreven. Wanneer je die oefening uitvoert zak je naar een liggende positie en voer je de Cobra uit.

4. De Kameel

Net zoals bij de Cobra vraagt de Kameel ook veel stretch in je rug. De houding begint geknield op de grond, met de voeten plat op de grond. Je tenen wijzen naar achteren en je knieën zijn stevig op de grond. Beweeg je heupen iets naar voren, waardoor je stuitje iets wordt opgelicht. Breng je borstkas omhoog, adem diep in en buig langzaam naar achteren. Pak vervolgens je hielen of je enkels beet en laat je hoofd naar achteren hangen. Blijf rustig doorademen en blijf een aantal ademhalingen zo zitten.

5. De Kindhouding

Na deze intensieve yoga oefeningen is het verstandig om te eindigen met een ontspannen oefening. Bij de Kindhouding start je geknield met je voeten naar achteren. Je billen rusten op je hielen. Laat je armen ontspannen en laat ze naar achter bewegen. Je voorhoofd raakt de mat aan en je blijft rustig door ademen. Deze oefening is voor ontspanning en de houding mag aangehouden worden zolang het fijn voelt.

 Lees ook: