Home > Blogs > Hoe yoga kan helpen bij burn-out klachten

Yoga & Burn-out Kim van der Veer

Alles gebeurd met een reden en dus ook een burn-out.

Zo leerde ik van mijn burn-out in 2017 dat het leven te kort is om alleen voor de buitenwereld te leven. Iets dat ik daarvoor toch grotendeels deed. Werkend als jurist op de Zuidas, in de dealingroom om precies te zijn, zette ik alles op alles om te presteren. Dit ging natuurlijk ten koste van mijn gezondheid, want jezelf staande houden in de harde wereld van de Zuidas terwijl je geen voldoening haalt uit je werk gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Auto immuunziekte

Toen ik te maken kreeg met reumatoïde artritis (auto immuunziekte die zich uit in ontstekingen in je lichaam) op 25 jarige leeftijd was ik nog niet wakker geschud. Ik kon een aantal dagen na de operatie zo weer de dealingroom in lopen en doen alsof er niks aan de hand was. Een burn-out was dus onvermijdelijk. Dat ik uiteindelijk een switch zou maken naar yoga docent en lifestyle coach had ik zelf niet voorzien.

Op het moment dat ik uitviel zag ik sowieso niet echt een uitkomst. Maar toen ik langzaam weer in staat was de buitenwereld in te treden besloot ik om mijn nieuwsgierigheid te volgen. Iets wat ik voor mijn burn-out (met name om financiële onafhankelijkheid) niet echt durfde te doen. Al jarenlang volgde ik yogalessen. Met name om in vorm te blijven en tot rust te komen. Maar diep vanbinnen wist ik dat dit hetgeen was waar ik altijd zo naar verlangde. En dus besloot ik me er steeds verder in te verdiepen. Hierdoor ging ik in de nasleep van mijn burn-out steeds meer yoga beoefenen. Yoga leerde me om van denken naar voelen te gaan: door mijn aandacht volledig te richten op mijn lichaam en ademhaling was ik in staat me volledig te ontspannen.

Yoga

Later leerde ik dat dit komt doordat het parasympathisch zenuwstelsel (het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor ontspanning) wordt gestimuleerd door een diepe ademhaling en gecontroleerde langzame yoga bewegingen. Omdat bij een burn-out je zenuwstelsel meestal overprikkeld is kan yoga je helpen om weer tot jezelf te komen. Al is dit niet altijd de makkelijkste weg, want je zult door al je emoties en angsten heen moeten voor je echt verder kunt. Toch kan ik vanuit mijn eigen ervaring alleen maar aanraden om hier doorheen te gaan.

Want wat je staat te wachten is een staat van bewustzijn die je liefde voor het leven laat opbloeien als nooit tevoren. En is dat niet alles wat we willen? Van het leven genieten.

Kim van der Veer Yoga docent & Ayurveda Coach

Website: startwithrasa.com

Instagram: @kimvdveer

Kim (31) woont met haar man en dochter Miki in Amsterdam en schreef onlangs een boekje over Ayurveda (eeuwenoude wijsheid die hand in hand gaat met de filosofie achter yoga).