Home > Blogs > Wat doet stress met je lichaam?

Wat doet stress met je lichaam?

Wat doet stress met je lichaam? In dit artikel geven we een antwoord op die vraag. Je leest alles over de effecten van stress op je gezondheid.

 

Alles van alledaagse verantwoordelijkheden, zoals werk en gezin, tot ernstige levensgebeurtenissen, zoals oorlog of de dood van een geliefde, kan stress veroorzaken. Voor situaties op korte termijn kan stress gunstig zijn voor jouw gezondheid. Het kan je helpen om te gaan met mogelijk ernstige situaties. Jouw lichaam reageert op stress door hormonen vrij te geven die jouw hart- en ademhalingssnelheid verhogen en de spieren voorbereiden om te reageren.

 

Maar als de stressreactie niet stopt en de stressniveaus veel langer hoog blijven dan nodig is om te overleven, kan dit een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid. Chronische stress kan verschillende symptomen veroorzaken en jouw algehele welzijn beïnvloeden. In dit artikel lees je: Wat doet stress met je lichaam?

 

Ademhalings- en cardiovasculaire systemen

Stresshormonen hebben invloed op de ademhalings- en cardiovasculaire systemen. Tijdens de stressreactie adem je sneller in een poging om snel zuurstofrijk bloed naar je lichaam te verdelen. Als je al een ademhalingsprobleem hebt, zoals astma of emfyseem, kan stress het ademen nog moeilijker maken.

 

Onder stress pompt je hart ook sneller. Stresshormonen zorgen ervoor dat de bloedvaten samentrekken en leiden meer zuurstof naar de spieren, zodat je meer kracht hebt om actie te ondernemen. Maar dit verhoogt ook de bloeddruk. Als gevolg hiervan zorgt frequente of chronische stress ervoor dat jouw hart te lang te hard werkt. Wanneer de bloeddruk stijgt, neemt ook het risico op een beroerte of hartaanval toe.

 

Spijsverteringssysteem

Onder stress produceert de lever extra bloedsuiker (glucose) om je een boost van energie te geven. Als je chronisch gestrest bent, kan jouw lichaam deze extra glucosespiegel mogelijk niet bijhouden. Chronische stress kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vergroten.

 

De stormloop van hormonen, snelle ademhaling en verhoogde hartslag kunnen ook jouw spijsvertering verstoren. Je hebt meer kans op brandend maagzuur of zure reflux dankzij een toename van maagzuur. Stress veroorzaakt geen zweren (een bacterie die H. pylori wordt genoemd vaak wel), maar het kan het risico ervoor vergroten en ervoor zorgen dat bestaande zweren optreden.

 

Stress kan ook van invloed zijn op de manier waarop voedsel door het lichaam beweegt, wat kan leiden tot diarree of obstipatie. Je kunt ook last krijgen van misselijkheid, braken of buikpijn.

 

Spierstelsel

Je spieren spannen zich op om zichzelf te beschermen tegen blessures als je gestrest bent. Ze hebben de neiging om weer los te laten als je eenmaal ontspant, maar als je constant onder druk staat, krijgen je spieren misschien niet de kans om te ontspannen. Gespannen spieren veroorzaken hoofdpijn, rug- en schouderpijn en lichamelijke pijn. Na verloop van tijd kan dit een ongezonde cyclus veroorzaken als je stopt met trainen en voor verlichting overgaat op pijnstillers.

 

Seksualiteit en voortplantingssysteem

Stress is vermoeiend voor zowel lichaam als geest. Het is niet ongebruikelijk dat je jouw verlangen verliest als je constant onder druk staat. Als de stress lang aanhoudt, kunnen de testosteronniveaus van een man beginnen te dalen. Dit kan de spermaproductie verstoren en erectiestoornissen of impotentie veroorzaken. Chronische stress kan ook het risico op infectie van mannelijke voortplantingsorganen zoals de prostaat en testikels verhogen.

 

Bij vrouwen kan stress de menstruatiecyclus beïnvloeden. Het kan leiden tot onregelmatige, zwaardere of meer pijnlijke menstruaties. Chronische stress kan ook de lichamelijke symptomen van de menopauze versterken.

 

Immuunsysteem

Stress stimuleert het immuunsysteem, wat in onmiddellijke situaties een pluspunt kan zijn. Deze stimulatie kan je helpen infecties te voorkomen en wonden te genezen. Maar na verloop van tijd zullen stresshormonen jouw immuunsysteem verzwakken en de reactie van het lichaam op vreemde indringers verminderen. Mensen met chronische stress zijn vatbaarder voor virale ziekten zoals griep en verkoudheid, evenals andere infecties. Stress kan ook de tijd verlengen die het kost om te herstellen van een ziekte of blessure.