Home > Blogs > Tekenen dat je een pleaser bent

Tekenen dat je een pleaser bent

Het pleasen van mensen kan een serieus probleem zijn, en het is een moeilijke gewoonte om te doorbreken. Hier zijn tekenen dat je misschien te hard probeert om iedereen tevreden te stellen.

 

1. Je doet alsof je het met iedereen eens bent.

Beleefd luisteren naar de mening van anderen – zelfs als je het niet eens bent – is een goede sociale vaardigheid. Maar doen alsof je het ermee eens bent, alleen maar omdat je aardig gevonden wilt worden, kan ertoe leiden dat je gedrag gaat vertonen dat in strijd is met je waarden.

 

2. Je voelt je verantwoordelijk voor hoe andere mensen zich voelen.

Het is gezond om te erkennen hoe jouw gedrag anderen beïnvloedt. Maar denken dat je de kracht hebt om iemand gelukkig te maken, is een probleem. Het is aan elk individu om de baas te zijn over zijn eigen emoties.

 

3. Je verontschuldigt je vaak.

Of je jezelf nu buitensporig de schuld geeft of bang bent dat andere mensen je altijd de schuld geven, frequente excuses kunnen een teken zijn van een groter probleem. Je hoeft er geen spijt van te hebben dat je jezelf bent.

 

4. Je voelt je belast door de dingen die je moet doen.

Je bepaalt zelf hoe je jouw tijd besteedt. Maar als je mensen graag wilt pleasen, is de kans groot dat je schema gevuld is met activiteiten waarvan je denkt dat andere mensen dat willen.

 

5. Je kunt geen nee zeggen.

Of je nu ja zegt en dan daadwerkelijk gevolg geeft, of later een smoes verzint om onder je verplichtingen uit te komen, je zult je doelen nooit bereiken als je niet voor jezelf opkomt.

 

6. Je voelt je ongemakkelijk als iemand boos op je.

Alleen omdat iemand boos is, wil nog niet zeggen dat je iets verkeerd hebt gedaan. Maar als je de gedachte niet kunt verdragen dat iemand ontevreden over je is, is de kans groter dat je je waarden in gevaar brengt.

Herken je jezelf in bovenstaande? Zo ja, wat ga je er aan doen om deze gewoonte te doorbreken?

Volg je ons al op instagram?