Home > Blogs > Symptomen van ADD

Symptomen van ADD

Geen concentratie, chaotisch en slecht het overzicht kunnen bewaren, het zijn 3 typische kenmerken van ADD. Toch is ADD veel meer dan ‘alleen maar’ een slechte concentratie. Zowel kinderen als volwassen mannen en vrouwen kunnen in hun dagelijks leven sterk worden beïnvloed door de symptomen en kenmerken van ADD.

symptomen-van-add

Wat is ADD?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder en is een subtype van ADHD, welke in de volksmond beter bekend is. Het is een aangeboren aandoening, een aandachtstekortstoornis die gepaard gaat met concentratieproblemen. Bij ADHD is er sprake van hyperactiviteit, terwijl iemand met ADD juist tijd nodig heeft om zijn energieniveau weer op peil te krijgen. Mensen met ADD kunnen dromerig overkomen, maar in de werkelijkheid is er juist enorm veel onrust in hun hoofd. De continue gedachtestroom maakt dat ze alle beslissingen eindeloos kunnen overwegen. Deze onrust en het feit dat er een verminderde concentratie is maakt dat het moeilijk is om te kunnen presteren. Dit heeft vaak veel invloed op het zelfbeeld en kan zich uiten in angst- of stemmingsstoornissen. Uit onderzoek is gebleken dat er een erfelijke factor is bij ADD, ongeveer 75% van de mensen hebben familieleden met de diagnose of duidelijke symptomen en kenmerken.

Symptomen ADD

ADD kan je herkennen aan onderstaande symptomen.

 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Vermijden van of onzekerheid bij langdurige inspanning
 • Slecht overzicht kunnen houden in taken of activiteiten
 • Snel en makkelijk worden afgeleid
 • Indruk wekken niet te luisteren wanneer je wordt aangesproken
 • Een volgende taak starten zonder de voorgaande af te ronden
 • Terughoudend in drukke situaties
 • Zeer gevoelig en empathisch
 • Moeite met slapen
 • Hyperfocus – uitstekende concentratie bij interesse
 • Continu belangrijke spullen verliezen – telefoon, portemonnee, etc.

De officiële diagnose van ADD kan alleen worden gesteld door een professional. Doorgaans zijn bovenstaande symptomen al aanwezig voor het twaalfde levensjaar en staan deze compleet los van een psychische aandoening of stress.

ADD bij volwassenen

Het is lastig om de diagnose ADD te stellen, zeker bij volwassenen. Voornamelijk vrouwen kunnen de bijbehorende symptomen en kenmerken goed maskeren. Zij hebben een manier gevonden om redelijk goed te kunnen functioneren in de maatschappij, maar uiteindelijk wordt er roofbouw op hun eigen mentale en fysieke gezondheid gepleegd. Veel vrouwen met ADD hebben een bovengemiddelde intelligentie, wat ervoor zorgt dat ze de symptomen en kenmerken van ADD goed kunnen verbergen. Bij vrouwen zie je doorgaans ook dat de diagnose pas op latere leeftijd wordt gesteld.

De meeste onderzoeken rondom ADD worden gedaan in de richting van kinderen en mannen. Mensen met ADD hebben vaak moeite met praten over hun gevoelens, terwijl de gedachtestroom juist bomvol gevoelens zitten. Bij mannen zal dit kenmerk daardoor minder snel opvallen, het stereotype man is van zichzelf redelijk gesloten en impulsiever in zijn handelen. Toch zijn dit twee belangrijke kenmerken voor ADD. 

> Vind hulp bij ADD