Home > Blogs > Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren

Het is moeilijk om productief te zijn in je dagelijkse bezigheden wanneer angst en zorgen je gedachten domineren en je afleiden van werk, school of je privéleven. Dit is waar de strategie om piekeren uit te stellen kan helpen. In plaats van te proberen te stoppen of van een angstige gedachte af te komen, geef jezelf toestemming om het te hebben, maar stel je er pas later bij stil bij.

Hoe je kunt stoppen met piekeren

1.     Creëer een “piekerperiode”

Kies een vaste tijd en plaats om je zorgen te maken. Het moet elke dag hetzelfde zijn (bijv. In de huiskamer van 17.00 tot 17.20 uur) en vroeg genoeg zodat je er vlak voor het slapengaan niet ongerust van wordt. Tijdens je zorgenperiode mag je je zorgen maken over wat je maar bezighoudt. De rest van de dag is echter een zorgeloze zone.

2.     Schrijf je zorgen op voor stoppen met piekeren

Als er gedurende de dag een angstige gedachte of bezorgdheid in je opkomt, maak er dan een korte notitie van en ga dan verder met je dag. Herinner jezelf eraan dat je later tijd hebt om erover na te denken, zodat je je er nu geen zorgen over hoeft te maken. Bovendien is het veel moeilijker om je gedachten op een blocnote of op je telefoon of computer op te schrijven dan alleen maar aan ze te denken, waardoor de kans groter is dat je zorgen hun kracht verliezen.

3.     Bekijk je “zorgenlijst” tijdens de zorgenperiode

Als de gedachten die je hebt opgeschreven je nog steeds dwars zitten, sta jezelf dan toe om je daar zorgen over te maken, maar alleen voor de tijd die je hebt opgegeven voor je zorgenperiode. Als je je zorgen op deze manier onderzoekt, zal je het vaak gemakkelijker vinden om een ​​evenwichtiger perspectief te ontwikkelen. En als je zorgen niet meer belangrijk lijken, kun je je zorgenperiode gewoon verkorten en de rest van je dag genieten.

stoppen met piekeren