Home > Blogs > Overspannen zijn of een burn-out hebben

Overspannen zijn of een burn-out hebben

Tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, zit een fors verschil. Gelukkig maar. Want als iedereen die overspannen is ook een burn-out heeft, dan zouden nog veel meer mensen hier aan lijden. Op het moment dat je overspannen bent, ben je nog in staat om in te grijpen. Je kunt het proces nog omkeren, door er op tijd bij te zijn. Bij een burn-out is het helaas al te laat. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk aan het herstel van de burn-out te gaan werken.

overspannen-en-burn-out

Overspannen zijn

Overspannen zijn kan bijvoorbeeld voortkomen uit langdurige stress. Een bekend voorbeeld hiervan is werkstress. Je voelt op je werk een continue werkdruk. Hierdoor slaap je mogelijk slecht en voel je je veelvuldig uitgeput.

In deze situatie is het extreem belangrijk om tijdig in te grijpen. Dit om een mogelijke burn-out te voorkomen. Door bijvoorbeeld een paar weken vrij te nemen van werk, neem je de oorzaak van de stress weg. Hierdoor is het goed mogelijk dat je op korte termijn alweer de oude bent. Je lichaam heeft dan weer even een momentje gehad om op adem te komen.

Herstel burn-out

Het herstel van een burn-out is een stuk gecompliceerder. Bij een burn-out is het namelijk niet genoeg om alleen even rust te nemen. Je lichaam is dusdanig uitgeput, dat je veel meer tijd nodig hebt om te herstellen. In veel gevallen kan dit maanden duren. En wanneer je het niet op de juiste manier aanpakt, nog veel langer.

Schakel daarom een burn-out specialist in om je bij te staan. Een burn-out coach is bijvoorbeeld in staat om je op een optimale wijze door dit proces heen te begeleiden. Hierdoor merk je zelf ook echt dat er verbetering in de situatie komt.