Home > Blogs > Is acupunctuur gevaarlijk?

Is acupunctuur gevaarlijk?

Op deze vraag kunnen we duidelijk zijn, acupunctuur is niet gevaarlijk.
Maar wat is acupunctuur dan wel? Waar is het goed voor en hoe werkt het?
In dit artikel leggen we je meer uit over deze Oosterse alternatieve geneeswijze.

acupunctuur-gevaarlijk

Chinese geneeskunde

Acupunctuur bestaat al ruim 2500 jaar en komt vanuit de Chinese filosofie Taoïsme. Het heeft als doel om de balans in het lichaam te herstellen en stoornissen in het functioneren van het lichaam te verbeteren. Dit wordt gedaan door middel van dunne naalden te plaatsen op acupunctuurpunten in het lichaam. Hoewel dit misschien vervelend klinkt, is deze behandeling vrijwel pijnloos.

Acupunctuur is een holistische methode. Dat houdt in dat het niet alleen het symptoom wordt behandeld, maar juist de gehele functie wordt hersteld. Door de naalden op specifieke punten te plaatsen kunnen er zowel lichamelijke als geestelijke klachten worden verholpen. Volgens het Taoïsme wordt dan de energie ‘qi’ bestuurd om gezondheid en balans te creëren in ons lichaam.

Klachten

Bij veel klachten kan je kiezen voor acupunctuur, zowel lichamelijk als geestelijk. Denk bijvoorbeeld aan rug-, nek- en schouderklachten, maar ook depressies en angst. Ook bij klachten rondom menstruatie of vruchtbaarheid kan acupunctuur helpen. De World Health Organisation heeft een lijst met problemen waarbij acupunctuur een bewezen effect heeft. Onder andere problemen met de bloeddruk, misselijkheid na chemotherapie, maagzweren en pijnlijke menstruatie staan op deze lijst.

Veelal wordt acupunctuur gezien als complementair en niet als vervanging van de Westerse behandeling. Wel kan acupunctuur van grote waarde zijn wanneer je bent uitbehandeld volgens de Westerse geneeskunde.

Acupunctuur veilig?

We gaven het al eerder aan, acupunctuur is niet gevaarlijk. Maar, net zoals bij alle manieren van geneeskunde, moet acupunctuur uitgevoerd worden door een getrainde en gecertificeerde (arts-)acupuncturist. Deze heeft bewezen kennis van anatomie. In Nederland geldt dat een acupuncturist minimaal een medische achtergrond heeft op HBO niveau en opgeleid zijn op het gebied van de traditionele Chinese leer.

Wanneer je voor de behandeling erg gespannen bent, kan het voorkomen dat je flauwvalt. Mensen met bloedverdunners hebben meer kans op blauwe plekken na de behandeling en wanneer je bijvoorbeeld een pacemaker hebt, dan wordt electro-acupunctuur afgeraden. Een goedgetrainde en ervaren acupuncturist is op de hoogte van deze risico’s en neemt dit dan ook mee in de behandeling.

> Vind een gecertificeerde acupuncturist bij jou in de buurt