Home > Blogs > Interview Carine Wiggemansen | Herstelcoaching gericht op gedragsverandering

Interview Carine Wiggemansen

Herstelcoaching gericht op gedragsverandering

Herstel Coach Carine staat klaar voor iedereen die is vastgelopen in het leven en verder wil…

Pas op latere leeftijd begon Carine Wiggemans met haar opleiding tot herstelcoach bij het UNLP, een instituut voor persoonlijke groei, ontwikkeling en communicatie. Met veel levenservaring en kennis begeleidt zij nu mensen die bij haar praktijk Completely-You in Koedijk aankloppen als zij hulp nodig hebben.

En daarbij helpt ‘mensenmens’ Carine graag met alle liefde en inzet waarover zij beschikt.

carine-wiggemansen-completely-you

Van trauma tot rouw of burn-out

Aanvankelijk richtte deze coach zich uitsluitend op de begeleiding van ex-verslaafden, maar inmiddels is haar doelgroep breder. ‘Ik ben er voor alle mensen die mij nodig hebben. Voor degenen die door een heftige gebeurtenis trauma hebben opgelopen, maar ook voor mensen die in een situatie van rouw of burn-out zijn beland. Eigenlijk sta ik klaar voor iedereen die is vastgelopen in het leven.

Ze heeft bewondering voor mensen die erin slagen hun verslaving te overwinnen. Carine: ‘Afkicken, vereist veel moed en kracht. Wie die strijd wint, verdient alle steun bij het opnieuw opbouwen van het leven. Ex-verslaafden zijn uit balans geraakt en net als veel anderen op zoek naar structuur, persoonlijke groei en ontwikkeling.’

De herstelcoach begeleidt ze daarbij. Ze neemt haar cliënten bij de hand en helpt ze de draad weer op te pakken. ‘Ik sta naast ze en luister; daarop ben ik getraind. Daarbij vraag ik mij af: Wat wil deze persoon? Waar staat hij in zijn proces? Wat wil hij bereiken? en… Waar voelt hij zich comfortabel bij?‘ Belangrijk is dat iemand zich echt gehoord voelt.

Ingesleten gedragspatronen

Veel problemen ontstaan doordat mensen vasthouden aan ingesleten gedragspatronen die in het verleden comfortabel voelden, maar die nu knellen en problemen veroorzaken. ‘90 procent van ons gedrag is onbewust en slechts 10 procent wordt bewust aangestuurd. Toch gaan mensen puur uit gewoonte altijd maar door met steeds hetzelfde doen en versterken daarmee het patroon. Dag in dag uit, tot ze vastlopen, geen uitweg meer zien en uiteindelijk opgebrand raken. In de coaching gaan we kijken waar iemand is vastgelopen en of zijn overtuiging nog steeds klopt met het bijbehorende gedrag. Gauw worden dingen al duidelijk en kijken we bewust hoe het anders en beter kan. Een identiteit kun je niet veranderen, maar gedrag kun je beïnvloeden vooral als daarmee je gewijzigde situatie je meer gaat opleveren.

‘Het draait allemaal om bewustwording en vertrouwen krijgen in jezelf en je nieuwe verbeterde situatie. Dat klinkt eenvoudig maar veel mensen vinden het moeilijk om hun comfort-zone te verlaten. En toch:  ‘Life Begins at the End of your Comfort-Zone‘… Door wederzijdse verbinding en vertrouwen gaan we aan de slag en worden doelen zichtbaar en haalbaar. Dat kantelpunt vind ik het mooiste aan mijn werk. Die metamorfose bij mijn client, daar kan ik echt van genieten.’

Herstel-coaching

In de herstel-coaching staat de cliënt aan het stuurwiel en begeleidt Carine dit proces.  Zij reikt de handvatten aan die hen zullen leiden naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

Haar eigen levenservaring komt daarbij goed van pas. ‘Mijn enige zus woonde al jaren in Frankrijk met haar Franse man en kinderen. In haar laatste levensjaren raakte ze verslaafd. In 2006 is zij op betrekkelijk jonge leeftijd overleden aan borstkankerTwee jaar later kreeg ik zelf ook deze ziekte en heb ik het overleefd. Bij elke jaarlijkse controle daarna was ik blij en opgelucht dat het goed was maar ook boos en verdrietig dat zij, mijn zus, er niet meer was. Een rouwproces waar ik lang in heb gezeten.

Op een ochtend zag ik een advertentie in de krant voor beginnende schrijvers om mee te doen aan een schrijfweek onder leiding van twee bekende Vlaamse schrijvers op een prachtige locatie in Brabant. Ik weet nog dat het de week tussen kerst en oud en nieuwjaar was dat ik naar een klooster in Brabant vertrok met een schriftje in mijn tas met memoires aan mijn zus. Met behulp van schrijfcoaches is het in die week tot een prachtig boek gekomen over het leven van mijn zus. Toen het klaar was heb ik het laten vertalen in het Frans en zijn mijn man en ik naar Frankrijk gereden om het aan haar kinderen en kleinkinderen te geven.

Het schrijven van dit boek was een proces waarin ik toen een heleboel verdriet en gemis heb verwerkt, maar ook tot heeling kwam.’ Zo heeft ieder mens zijn eigen proces nodig om te helen.

Koester de mooie herinneringen, zoom daarop in en vergroot die uit. ‘Dat helpt echt!

De natuur als hulpmiddel in een behandeltraject

De natuur is een ander belangrijk hulpmiddel in Carine haar behandeltraject. ‘Ik wandel graag met mijn cliënten. De natuur geeft kracht en is er voor je, altijd! Ingrediënten als een regenboog en de ondergaande zon als symbolische metaforen pas ik regelmatig toe.

Als iemand blijft vastzitten, maak ik soms gebruik van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Met dit hulpmiddel breng ik bv. iemand in gedachten terug naar de tijd waarin hij zich sterk voelde en vervolgens conditioneer ik deze situatie. Ik beschik over een ‘gereedschapskistje met tools’ waaruit ik kan putten.’ 

Coaching door Carine

Omdat Carine zich makkelijk openstelt voor anderen, komen mensen met problemen soms ‘toevallig’ op haar pad. Zoals op een strand in Curaçao waar Carine toen iemand ontmoette. ‘Uit de gesprekken die ik al wandelend met deze persoon had, begreep ik dat er sprake was van een burn-out als gevolg van werkstress. Hoewel deze persoon in kwestie veel in zijn mars had, voelde die zich onbegrepen en ondergewaardeerd. In de coaching werd duidelijk wat nodig was als fundamentele behoefte. Uiteindelijk kwam de persoon op de juiste plek terecht waar wél de erkenning kwam die verdiend werd. Wat een verrijking gaf in het leven.

Met veel enthousiasme vertelt herstelcoach Carine over de mogelijkheden waarover zij beschikt om mensen die uit balans zijn geraakt te helpen. ‘Ik coach toekomstgericht en vraag mij bij een eerste ontmoeting af: hoe krijg ik hem of haar zo snel mogelijk weer op de been en op welke manier kan ik daaraan bijdragen? Afhankelijk van de cliënt en van de problematiek duurt zo’n traject enkele weken tot een paar maanden. Het is altijd weer een unieke beleving om een cliënt weer helemaal in zijn kracht te zien staan. Oftewel: een Completely-You’.