Home > Blogs > Hoe stress verminderen?

Hoe stress verminderen?

Stress dient een belangrijk doel: het stelt ons in staat snel te reageren op bedreigingen en gevaar te vermijden. Langdurige blootstelling aan stress kan echter leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld angst en depressie) of tot meer lichamelijke gezondheidsproblemen. Een groot aantal onderzoeken suggereert dat verhoogde stressniveaus je vermogen om met lichamelijke ziekten om te gaan verstoren. Hoewel niemand alle stress kan vermijden, kun je er op een gezonde manier aan werken om je herstelpotentieel te vergroten.

hoe stress verminderen

1.     Eet en drink om je gezondheid te optimaliseren

Sommige mensen proberen stress te verminderen door alcohol te drinken of te veel te eten. Deze acties lijken op het moment misschien te helpen, maar kunnen op de lange termijn juist bijdragen aan de stress. Cafeïne kan ook de effecten van stress versterken. Het consumeren van een gezond, uitgebalanceerd dieet kan helpen om stress te bestrijden.

>> Lees ook: Alcohol en depressie

2.     Sport regelmatig

Behalve dat het fysieke gezondheidsvoordelen heeft, is aangetoond dat lichaamsbeweging een krachtige stressverlichter is. Overweeg niet-competitieve aerobe oefeningen, krachttraining met gewichten of bewegingsactiviteiten zoals yoga of Tai Chi, en stel redelijke doelen voor jezelf. Het is aangetoond dat aërobe oefening endorfine afgeeft – natuurlijke stoffen die je helpen je beter te voelen en een positieve houding te behouden.

>> Lees ook: De voordelen van wandelcoaching

3.     Stop met het gebruik van tabaks- en nicotineproducten

Mensen die nicotine gebruiken, noemen het vaak een stressverlichter. Nicotine legt echter meer stress op het lichaam door de fysieke opwinding te vergroten en de doorbloeding en ademhaling te verminderen.

>> Lees ook: Alle verandering is moeilijk

4.     Bestudeer en oefen ontspanningstechnieken

Elke dag de tijd nemen om te ontspannen, helpt om stress te beheersen en het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van stress. Je kunt kiezen uit verschillende technieken, zoals diepe ademhaling, beeldspraak, progressieve spierontspanning en mindfulness-meditatie. Er zijn veel online- en smartphone-apps die begeleiding bieden bij deze technieken; hoewel sommigen kosten met zich meebrengen, zijn er veel gratis verkrijgbaar.

>> Lees ook: Zo helpt ontspanning je in onrustige tijden jezelf terug te vinden

5.     Verminder triggers van stress

Als je bent zoals de meeste mensen, kan je leven worden gevuld met te veel eisen en te weinig tijd. Voor het grootste deel hebben we voor deze eisen gekozen. Je kunt tijd vrijmaken door tijdmanagementvaardigheden te oefenen, zoals om hulp vragen wanneer dat nodig is, prioriteiten stellen, je tempo bepalen en tijd reserveren om voor jezelf te zorgen.

>> Lees ook: Stress verminderen door timemanagement

 

Vind op Balansportaal een Stresscoach bij jou in de buurt