Home > Blogs > Hoe kom je van faalangst af?

Hoe kom je van faalangst af?

Stress en angst om te presteren voor mensen veroorzaakt faalangst. Je angsten en kwetsbaarheden onder ogen zien, jezelf accepteren zoals je bent en niet het gevoel hebben dat je jezelf aan anderen moet bewijzen, is de eerste stap om faalangst te overwinnen. Onthoud dat niemand perfect is, niemand verwacht dat je perfect bent, en het is oké om fouten te maken.

Behandelingen van faalangst

Hier zijn 10 tips om je te helpen je angsten te overwinnen:

 

  1. Wees voorbereid. Oefenen, oefenen, oefenen.
  2. Beperk de inname van cafeïne en suiker op de dag van de voorstelling. Eet een paar uur voordat je gaat presteren een verstandige maaltijd, zodat je energie hebt en geen honger krijgt. Een vetarme maaltijd met complexe koolhydraten – volkoren pasta, linzensoep, yoghurt of een bonen- en rijstburrito – is een goede keuze.
  3. Verplaats de focus van jezelf en je angst naar het plezier dat je de toeschouwers biedt. Sluit je ogen en stel je voor dat het publiek lacht en juicht, en dat je je goed voelt.
  4. Concentreer je niet op wat er mis kan gaan. Focus in plaats daarvan op het positieve. Visualiseer je succes.
  5. Vermijd gedachten die aan jezelf twijfelen.
  6. Oefen gecontroleerde ademhaling, meditatie, biofeedback en andere strategieën om je te helpen ontspannen en je gedachten opnieuw te richten wanneer ze negatief worden. Het is het beste om elke dag een soort ontspanningstechniek te oefenen, ongeacht of je een voorstelling hebt, zodat de vaardigheid er voor je is wanneer je die nodig hebt.
  7. Maak een wandeling, spring op en neer, schud je spieren uit of doe wat goed voelt om je angstige gevoelens te verzachten voor de uitvoering.
  8. Maak contact met je publiek – lach, maak oogcontact en beschouw ze als vrienden. Handel natuurlijk en wees jezelf.
  9. Beweeg, eet gezond, slaap voldoende en leef een gezonde levensstijl.
  10. Houd er rekening mee dat plankenkoorts meestal erger is vóór de voorstelling en vaak verdwijnt als je eenmaal bent begonnen.