Home > Blogs > Hoe ballast voor 95% ons leven bepaald

Hoe ballast voor 95% ons leven bepaald

Door Daniël Hofman, trainer en BMR therapeut

De ballast in ons leven bepaald voor 95% hoe je kijkt, handelt, denkt, doet, reageert.
Het bepaalt onze mate van afhankelijkheid, welke keuze we maken, wat we zien en ervaren in ons leven en het bepaalt of dingen wel of niet lukken. Celbioloog Dr. Bruce Lipton zegt dat een ziektebeeld gekoppeld is aan een overtuiging of een emotie. Je ballast kan dus zelfs bepalen welke ziektes zich zouden kunnen manifesteren.

 

De ballast kleurt de glazen van de bril waarmee wij naar onszelf, de ander en het leven kijken!

 

Hoe ontstaat nu ballast?

Een groot gedeelte van de ballast komt voort uit de ervaringen in ons leven. Stel je voor je bent verschrikkelijk verliefd geweest op iemand. Je hebt heel je hart gegeven en diegene belazert je. Hij of zij gaat er vandoor met je beste vriend of vriendin. Op dat moment sta je open voor allerlei gevoelens. Er komt energie in je lichaam en dat kan je voelen doordat je spieren gaan samentrekken, er ontstaan verkrampingen in je lijf. Dit zijn je gevoelens. Die gevoelens gaan we inkleuren met onze gedachten over die gevoelens; “ik heb het verkeerd gedaan”, “ik ben niet goed genoeg”, “ik zie er niet goed uit”, “ik heb gefaald”, “ik ga mijn hart nooit meer geven”. De ballast slaat zich op in het lichaam.

 

Trauma zorgt ook voor ballast.

Trauma is een bevroren moment in de tijd, een gebeurtenis waar we in meer of mindere mate beperkende gevoelens en overtuigingen aan gekoppeld hebben en tegelijkertijd positieve gevoelens verloren hebben. Trauma hoeft niet altijd te betekenen dat we een bijna dood ervaring moeten hebben of een heftige aanrijding. Zelfs in de baarmoeder kunnen we al trauma meekrijgen van onze moeder. Als zij iets heftigs meemaakt doordat ze wordt ontslagen krijgen wij dit als ongeboren kind al mee.

Daarnaast kunnen we trauma’s ook meebeleven ervaringen. Ik durf best te suggereren dat er een hoop mensen best wel bang zijn geworden voor clowns na het zien van de film IT van Stephan King. Bij het zien van een clown in real life kan het beeld van deze film alweer angstgevoelens oproepen.

 

Copy paste

Een andere vorm waarin we ballast kunnen ervaren is door copy-past gedrag. Dit gebeurt vooral in de eerste 7 jaar van ons leven. Als baby, dreumes, peuter, kleuter en klein kind zijn we afhankelijk van onze ouders. Zij geven ons letterlijk het voorbeeld van hoe dingen moeten. Ze leren ons praten, ze leren ons welk voedsel we kunnen eten, ze helpen ons met lopen, fietsen noem maar op. Deze jaren vormen de geestelijke basis voor ons leven. Alles wat we zien, horen, ruiken, proeven, beleven nemen wij op in ons systeem en vormen onze gevoelens, overtuigingen en levensprogramma’s.

 

Na die 7 jaar kunnen we nog steeds gevoelens van andere overnemen. Als jij binnenkomt op een heel gezellig feestje kom je gelijk meer in de stemming omdat je het positieve gevoel van anderen gaat overnemen. Andersom kan het ook, als je geïrriteerd thuiskomt na een werkdag zakt dat gevoel na een tijdje weg. Waarom omdat je huisgenoten jouw negatieve gevoelens hebben overgenomen en een stukje positiviteit ervoor hebben teruggegeven.

De rest van het huis wordt somberder en jij voelt je iets beter. Dit doen we de hele dag door, dag in dag uit. Alles wat we zien op straat, gebeurtenissen op ons werk, televisie, internet alles heeft invloed op onze overtuigingen en denkbeelden.

Dankzij het internet weten we alles. Het nieuws overlaad ons dagelijks met berichten uit de hele wereld. En 99% van de gevallen is dit negatief. Als ik de krantenkoppen bekijk zie ik weinig tot geen berichten over hoe goed dingen gaan. Welke diersoorten weer terugkeren doordat wij bezig zijn mee natuurbehoud of hoeveel lammetjes we komend voorjaar weer kunnen verwachten. Nee het nieuws voedt onze angst.

 

Wat kunnen we doen?

Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg!

Wanneer we ons gedrag en onze manier van handelen niet aan passen komen we steeds dezelfde stukken tegen. We moeten ons bewust worden van ons doen en handelen want niks doen is geen optie. Kijk eens naar jezelf hoe je reageert in bepaalde situaties? Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag; “Gaat dit echt over mij?” Hoe denk je over jezelf? Positieve gedachten zorgen voor minder zwaarte in lijf en leden. Dit is bijvoorbeeld de reden dat ik al jarenlang geen nieuws kijk of de krant lees. Ik voed me niet met een constante stroom aan negatieve gevoelens. Misschien heb ik daardoor een ander beeld van de wereld maar ik kies ervoor om mijn bril te kleuren met positievere gevoelens.

 

Bestaat er ook therapie die kan helpen?

Ja zeker, met behulp van Body mind Release therapie. Body Mind Release is een zeer effectieve methode die mensen helpt met het gericht aanpakken van de innerlijke oorzaak van hun levensklachten welke bepaald wordt door de ballast die ze bij zich dragen.

Hoe deze levensklachten ontstaan daar ga ik je binnenkort meer over vertellen via mijn blogs en social media posts.

 

Wil je meer weten? Stuur me een bericht via info@vuurvitaal.nl of volg me op instagram @danielvuurvitaal