Het fenomeen chronische stress
De stressreactie van het lichaam is ooit bedoeld als beschermingsmiddel tegen gevaren uit de omgeving. Stress liet ons zo voor een korte periode optimaal presteren. Op het gebied van denkvermogen, kracht en snelheid. Tegenwoordig is er sprake van de opkomst van chronische stress. Hierbij geraak je eigenlijk nooit meer uit deze ‘alarmfase’ van het lichaam. Met alle gevolgen vandien. Ontstressen heeft dan absoluut de prioriteit.
Wat is chronische stress?
Bij chronische stress heb je eigenlijk altijd te maken met een gevoel van stress. In plaats van dat dit voor een korte, nuttige periode is, houdt de stress aan. Het lichaam krijgt dan totaal geen kans meer om van deze inspanning te herstellen. En dat is wel nodig om het lichaam op de lange termijn gezond te houden. Uiteindelijk kan dit het namelijk niet meer aan.
Bij aanhoudende chronische stress raak je alleen maar vermoeider. De symptomen van stress worden alsmaar erger. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij stress door werk of relatieproblemen. Deze zijn er keer op keer weer. Je hebt maar beperkt mogelijkheden om aan deze stress te ontsnappen. Er is sprake van een vicieuze cirkel.
Toch is het de bedoeling dat je naar een oplossing toewerkt.
Lees ook: Chronische stress is zeer ongezond – een interview met Birgitte Brouwer van Thermografie Amsterdam.
Ontstressen als oplossing
Wat moet je doen als je te veel stress ervaart? Ontstressen. En met ontstressen doelen we dan echt op een actie die te herhalen is. Eén keer ontstressen heeft geen zin. Je moet een permanente verandering zien te realiseren.
Plan bijvoorbeeld een wekelijkse massage in om je hoofd even helemaal leeg te maken. Of kies een locatie uit waarop je even ontsnapt aan alle drukte. Veel mensen kiezen dan voor een tripje naar het strand of naar een goede vriend(in). Ontstressen is de eerste stap naar het voorkomen en verhelpen van chronische stress. Een hele belangrijke zet.