Home > Blogs > Gelukkiger door een loopbaan die bij je past

Gelukkiger door een loopbaan die bij je past

Gemiddeld genomen besteed je veertig tot vijfenveertig jaar van je leven aan werk. Het komt er dan ook op neer dat je ongeveer je halve leven aan het werk zult zijn. Uitgaand van een fulltime baan en vijf vakantieweken betekent dit dat je tussen de 75.200 en 84.600 uren werkt voordat je met pensioen gaat. De opleidingen en studies die je hebt gevolgd om dit werk te kunnen doen komen daar nog eens bij.

Juist omdat je zo veel tijd besteedt aan je werk, is het ontzettend belangrijk om een loopbaan te kiezen die goed bij je past. Een slecht passende functie zorgt ervoor dat je met tegenzin naar je werk gaat, gedemotiveerd raakt door matige prestaties of zelfs stressklachten ontwikkeld die op lange termijn kunnen overgaan in een burn-out. Een functie die aansluit op jouw wensen, talenten en persoonlijkheid, daarentegen, geeft voldoening en zorgt dat je met plezier naar je werk gaat.

loopbaan-coaching

Hoe vind ik de functie die mij gelukkig maakt?

Het vinden van die perfecte functie is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Soms lijkt een baan in de eerste instantie ideaal, maar blijkt deze na een tijdje toch minder goed bij je te passen dan je dacht. Ook veranderingen binnen de organisatie waar je werkt of in je gehele branche kunnen ervoor zorgen dat je huidige baan niet helemaal meer bij je past. Denk bijvoorbeeld aan reorganisaties, waardoor je met nieuwe collega’s moet werken, of aan ontwikkelingen in je sector die je werk drastisch veranderen.

Je ideale loopbaan is geen statisch gegeven, maar een pad dat jij gedurende je leven bewandelt en waarin veel veranderingen kunnen plaatsvinden en je soms op een kruispunt komt te staan. Wanneer je je niet meer gelukkig voelt op je werk, is dat een goed moment om te reflecteren, keuzes te maken en actie te ondernemen. Vind je dit zelf lastig of ben je bang om de verkeerde keuzes te maken? Een loopbaancoach helpt je hierbij met goede gesprekken, tools, methodieken en eventueel een TMA-analyse.

Ontdek jouw drijfveren en talenten

Het vinden van de juiste loopbaan begint bij het achterhalen van waar jij écht goed in bent en waar jij voldoening uit haalt: je drijfveren en talenten. Een loopbaancoach kan je door middel van de TMA Talentenanalyse helpen om deze te achterhalen. Deze test meet 22 drijfveren en 44 talenten. Voorafgaand aan een coachingsessie vul je de test zelf in, wat ongeveer een uur duurt.

De uitslag, bestaand uit inzichten en adviezen rond 53 competenties, bespreek je tijdens de sessie met de loopbaancoach. Uit de analyse blijkt over welke eigenschappen, talenten en competenties je nu al beschikt, maar ook waar ruimte is voor ontwikkeling. Zo kan blijken dat je veel behoefte hebt aan uitdaging en afwisseling, maar dat je op het gebied van stressbestendigheid nog het een en ander kan leren. Ook komen uit de test adviezen rond de voor jou ideale werkomgeving en je leerstijl. De loopbaancoach helpt jou de uitkomsten op de juiste manier te interpreteren en te koppelen aan concrete acties.


Dit is een bijdrage van Gabriëlle Kiefman van Coaching Aanzet

Gabrielle-Kiefmann-coaching-aanzet-balansportaal

 

Vind op Balansportaal een loopbaancoach bij jou in de buurt