Home > Blogs > Eenzijdige vriendschap herkennen

Eenzijdige vriendschap herkennen

Zoals het oude cliché luidt, is vriendschap tweerichtingsverkeer. In de perfecte vriendschap werken jullie samen hard om elkaar zoveel mogelijk aandacht te geven. Er zijn echter momenten waarop het voelt alsof slechts één persoon moeite doet om de vriendschap te laten floreren. Dit staat bekend als een eenzijdige vriendschap. De meesten van ons hebben in het verleden een vorm van eenzijdige vriendschap gehad, maar realiseren zich misschien niet alle tekenen of hoe ermee om te gaan. In dit bericht bekijken we hoe eenzijdige vriendschappen ontstaan, wat de signalen zijn en wat je eraan kunt doen.

Hier zijn enkele tekenen van een eenzijdige vriendschap:

1.    Jij sms’t altijd eerst

Als het gaat om het initiëren van communicatie, ben jij degene die het altijd moet doen. De vriend kan met je praten als je contact met hem opneemt, maar is het je ooit opgevallen dat ze het gesprek nooit beginnen?

Dit alleen is natuurlijk geen teken van een eenzijdige vriendschap. Soms kan de andere vriend bang zijn om degene te zijn die het gesprek initieert, of jij bent altijd degene geweest die de eerste tekst heeft geschreven, waardoor er een verwachtingspatroon is ontstaan. Dit is slechts een teken uit de vele, en het is volkomen indirect.

2.    Het gaat altijd over hen

Als je praat, voert de vriend altijd het gesprek over hem (of haar!). Ze praten altijd over zichzelf en vragen nooit hoe het met je gaat. Aan de andere kant, als ze dat doen, draaien ze het om en draaien ze het gesprek naar zichzelf. Ze zullen je misschien nooit de kans geven om te spreken.

Nu zullen niet alle gesprekken gelijk zijn. De ene vriend is misschien wat asocialer dan de andere. Als beide partijen echter de neiging hebben om gelijk te zijn als het gaat om sociale vaardigheden, maar slechts één kant kan praten, kan het eenzijdig zijn.

3.    Ze geven de voorkeur aan het gezelschap van anderen

Jullie hebben allebei waarschijnlijk ook nog andere vrienden, en de waarheid is dat er misschien vrienden zijn met wie ze het liefst omgaan. Als ze het echter altijd druk hebben met andere vrienden, betekent dit dat je mogelijk onderaan de lijst staat.

Eenzijdige vriendschap