Home > Blogs > Depressie door thuiswerk

Depressie door thuiswerk

Het thuiswerken komt steeds vaker voor. Mede door de pandemie, maar ook omdat het internet het mogelijk maakt om op andere plekken te werken dan alleen je kantoor. Enerzijds is dit heel fijn, er is meer vrijheid en voor sommige mensen zal het een welkome verandering zijn. Helaas is dit niet voor iedereen zo, het thuiswerken kan zorgen voor depressieve klachten en een somber gevoel.

depressie-door-thuiswerken

Huis is thuis

Door het thuiswerken hoef je minder vaak of misschien wel nauwelijks de deur uit, je ziet je collega’s minder regelmatig en daardoor kan je sociale connecties missen. Het kan ook zo zijn dat jij je huis niet meer als thuis beschouwt, omdat je er ook je werk uitvoert. Het is lastig om te ontspannen, je werk ligt op de keukentafel of in de kantoorruimte op je te wachten. Het kan ervoor zorgen dat je continu het gevoel hebt dat je ‘aan’ staat.

Tips bij een depressie door thuiswerken

 

  • Zorg voor regelmaat.

Probeer zoveel mogelijk dezelfde routine aan te houden als wanneer je echt naar kantoor zou gaan om te werken. Zet je wekker, behoud je standaard ochtendritueel en kleed je aan. Het is misschien makkelijk om voor een comfortabele kledingkeuze te gaan, maar je zal zien dat het je goed doet om je even iets meer op te doffen. Hou ook dezelfde pauzetijden en eindtijden aan als op kantoor.

  • Leef gezond.

Als je thuiswerkt hoef je misschien nauwelijks de deur uit, maar kies er toch voor om standaard iedere dag een rondje buiten te lopen. Frisse lucht doet wonderen. Kies daarnaast voor gezonde maaltijden en tussendoortjes, drink genoeg water en beweeg regelmatig.

  • Maak het gezellig.

Nu je thuiswerkt is het tijd om orde op zaken te stellen. Richt een goede werkplek in, ergonomisch verantwoord én gezellig. Ruim de boel op, zorg voor voldoende daglicht en kleed het leuk aan. Het is een cliché maar waar, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zorg voor een aangename temperatuur in huis en mocht het mogelijk zijn, een afsluitbare kantoorruimte. Zo kan je letterlijk de deur achter je dicht trekken als je werkdag voorbij is.

  • Praat met je leidinggevende.

Merk je dat je het thuiswerken lastig vindt en dat er een somber gevoel ontstaat? Mis je het samenzijn met collega’s of voel je echt de noodzaak om uit huis te gaan, even jezelf te zijn zonder je persoonlijk leven om je heen? Overleg met je leidinggevende, wees eerlijk over je gevoel en vraag wat de mogelijkheden zijn. Misschien helpt het al als je één dag in de week naar kantoor kan komen of zijn er andere mogelijkheden.