Home > Blogs > Corona, angst en terugvallen in je verslaving

Corona, angst en terugvallen in je verslaving

 

Vanmorgen werd ik wakker met de gedachte “Wat kan ik bijdragen aan mentale weerbaarheid van mijn mede-verslaafden in herstel rondom de angst voor corona?” Het antwoord is een blog over omgaan met angst, paniek en de kans op terugval.

Juist voor verslaafden in herstel kunnen de zorgen rondom het zich verspreidende corona virus een extra trigger zijn om terug te vallen in hun verslaving. Als angst en paniek onbeheersbaar worden is de fles altijd dichtbij. Uit eigen ervaring weet ik dat als angst regeert het eerste glas op een armlengte afstand staat.

Wat kun je praktisch doen?

Er van uitgaande dat je al langer droog bent en misschien al jaren nuchter, dan weet je dat bewustwording, eerlijk zijn, erkenning en acceptatie van je drankprobleem de eerste stappen op weg naar langdurig herstel zijn. Maar het zijn geen eenmalige stappen …

Feitelijk kun je alleen maar nuchter leven als jij jezelf elke dag in het hier en nu realiseert met bovenstaande stappen dat alcohol (of een ander verslavend middel) niet voor jou is weggelegd. Dat het jouw keuze is om je wilskracht te gebruiken om dat eerste glas niet te nemen. En niet je wilskracht gebruikt om proberen beheersbaar en gecontroleerd te drinken. En als je eerlijk bent weet je hoe dat afliep en loopt …

Omgaan met angst en paniek

Toen we nog dronken werden we vaak geregeerd door onbeheersbare emoties, gevoelens, en vreemde lichamelijke gewaarwordingen. Vaak werden we ook steeds angstiger als gevolg van overmatig drankgebruik. En als de angst ons naar de keel greep verloren we onze motivatie en creativiteit om niet te drinken en vielen we terug in het dempen van al die gevoelens en angsten met drank. En dat hielp dan voor een paar uur …

Mijn gereedschapskist om terugvallen te voorkomen

 1. Wees jezelf bewust van wat er met jou gebeurt in relatie tot het corona nieuws om je heen.
 2. Stel dat je angstig bent en bij opkomende paniek de gedachte krijgt “Ik zou nu wel een borrel lusten”. Verdring die gedachte dan niet maar kijk naar de gedachte en vraag jezelf af:
  1. Van wie is die gedachte?
  2. Is die gedachte van de ‘nuchtere jij’ die rustig en beheerst beslissingen kan nemen of
  3. Is die gedachte van de ‘verslaafde jij’ die kan verdwijnen in een rollercoaster van emoties.
 3. Blijf je bewust van het feit dat je als verslaafde in herstel nu extra veel risico loopt op een terugval en dus in die rollercoaster kan belanden.
 4. Accepteer dat dit proces kenmerkend is voor alle herstellende verslaafden onder druk en dus ook voor jou.
 5. Bedenk bij jezelf dat je niet alleen bent.
  1. Vraag om hulp.
  2. Praat er over, bel of app met hulplijnen en/of een lotgenoot.
  3. Praat in forums mee over de risico’s die je loopt.
 6. Schrijf elke morgen en avond al je gedachten van je af in een dagboek. Schrijf klakkeloos zonder nadenken. Lees het niet terug, dat is nergens voor nodig. Het is je uitlaatklep je vuilnisbak waar je alles in mag weggooien en zo je bewustzijn kan reinigen.
 7. Denk terug aan je “laatste glas, je laatste terugval” en met welke gedachte en redenering die begon.
 8. Denk terug aan hoe je na je laatste terugval aan je herstel bent begonnen en welke stappen je hebt gezet waardoor je nu al zo lang nuchter bent.
 9. Realiseer je dat niets belangrijker is dan “Vandaag drink ik niet”. Hoe groot de ellende ook mag zijn – stel dat er vrienden of familie besmet zijn geraakt – dan helpt het niet om er bij te drinken. Sterker nog: je maakt het alleen maar erger.
 10. Last but not least en heel simpel maar zeer effectief: zorg dat je regelmatig eet waardoor je een constante bloedsuikerspiegel hebt en helder van geest blijft.

Mijn zorgen over terugvallen en corona

Ook ik maak mij zorgen in deze omstandigheden in relatie tot corona. Ook bij mij roept het vragen op en heb ik af en toe ook last van angst: “Wat nu?”.

Maar ik weet ook dat als ik nu zou terugvallen in mijn alcoholverslaving ik helemaal niets bijdraag aan het welzijn van mijn dierbaren en heel veel ellende extra veroorzaak. Juist nu hebben we elkaar hard nodig.
En daarom is mijn motto elke dag opnieuw: Vandaag drink ik niet. En maak ik gebruik van alle tips uit de lijst hierboven. Mediteren, eten en schrijven zijn mijn favoriete preventiemiddelen.
Sterkte in deze zware tijden.
Heb je behoefte aan een gesprek dan mag je contact met mij opnemen. Ik stel een voorwaarde: Dat je nuchter bent als je contact met mij opneemt. Heb je gedronken wacht dan tot de volgende dag.
Zie mijn profielpagina op balansportaal voor meer informatie.