Home > Blogs > Ben ik depressief of overspannen?

Ben ik depressief of overspannen?

Overspannen en depressie kunnen enkele vergelijkbare symptomen hebben, maar het zijn eigenlijk twee verschillende aandoeningen. Deskundigen zijn het er niet helemaal over eens hoe overspannenheid moet worden gedefinieerd, aangezien het zo’n breed scala aan symptomen kan hebben, maar men denkt dat het wordt veroorzaakt door chronische stress die verband houdt met het werk of andere lopende activiteiten, zoals de zorg voor een familielid of het grootbrengen van een gezin.

Ben ik depressief of overspannen?

Maar omdat overspannen typisch werk gerelateerd is, zijn er enkele belangrijke symptomen vastgesteld. Dit zijn:

Uitputting

Een gevoel van emotionele of fysieke uitputting en het onvermogen om het hoofd te bieden door gebrek aan energie is een veel voorkomend symptoom van overspannenheid. Soms gaat dit gepaard met lichamelijke symptomen, zoals lichaamspijn of maag- en spijsverteringsproblemen.

Je vervreemd voelen van werk gerelateerde activiteiten

Het gevoel hebben dat je baan steeds stressvoller of frustrerender is, je cynisch voelen over werk en collega’s, afstand nemen van collega’s of je gewoon verdoofd voelen over werk zijn allemaal veel voorkomende symptomen van overspannenheid.

Verminderde prestaties

Overspannenheid kan ervoor zorgen dat je je negatief voelt en het kan moeilijk zijn om je op taken te concentreren. Traagheid en gebrek aan creativiteit kunnen ook voorkomen. Alledaagse taken zijn vaak beïnvloed en je algehele prestaties kunnen eronder lijden.

Deze symptomen kunnen erg lijken op de symptomen van depressie, en dat kunnen ze ook zijn. Daarom moet men zorgvuldige voorzorgsmaatregelen nemen bij het onderscheiden van overspannenheid van depressie. Bij overspannenheid houden de meeste problemen verband met werk en aanpassingen die worden aangebracht in verband met werk, zullen doorgaans helpen. Bij depressie kunnen echter andere belangrijke behandelingen zoals therapie of medicatie nodig zijn.

Depressie heeft ook bepaalde symptomen die bij overspannenheid gewoonlijk niet vertoont, waaronder:

  • Een laag zelfbeeld
  • Gevoelens van hopeloosheid
  • Zelfmoordgedachten

Als je gedurende langere tijd symptomen van depressie vertoont, overleg dan met je arts over de behandeling. De meeste mensen met een depressie kun je helpen met de juiste behandeling. Bovendien zijn sommige experts van mening dat aandoeningen zoals depressie en angst kunnen leiden tot overspannenheid, dus het is belangrijk om er eerder dan later voor te zorgen. Als je depressie als diagnose hebt uitgesloten en denkt dat je last hebt van een burn-out, kan de behandeling nog steeds per persoon verschillen.

depressief of overspannen