Alcohol en depressie

Overmatige consumptie van alcohol kan leiden tot een alcoholgebruiksstoornis (AUD). Alcoholgebruiksstoornis wordt gedefinieerd als een drankprobleem en kan een groot aantal mensen met alcoholproblemen bestrijken.

alcohol-en-depressie

 

Enkele symptomen van een alcoholgebruiksstoornis zijn:

Alcohol en depressie versterken elkaar

Sommige mensen drinken alcohol in een poging om met hun depressie om te gaan. Mensen kunnen aangetrokken worden door de kalmerende effecten van alcohol als een soort medicijn.

Hoewel alcohol sommige symptomen van depressie tijdelijk kan verlichten, dient het uiteindelijk om de depressie op de lange termijn te verergeren. Alcoholmisbruik heeft een hele reeks negatieve effecten op vrijwel elk aspect van het leven. Naarmate een persoon financiële gevolgen voor zijn carrière begint te ervaren als gevolg van alcoholmisbruik, en hun relaties eronder beginnen te lijden, verergert hun depressie. Dit leidt vaak tot een schadelijke cyclus van alcoholmisbruik in een poging om de symptomen van depressie zelf te behandelen, en de depressie verergert door het voortdurende alcoholmisbruik.

Zodra iemand regelmatig alcohol gebruikt, kunnen lichamelijke afhankelijkheid en verslaving snel volgen. Volgens WebMD heeft ongeveer een derde van degenen die aan een zware depressie lijden een gelijktijdige AUD. Het is begrijpelijk dat mensen die aan een depressie lijden, de tijdelijke verlichting zoeken die alcohol kan bieden. Maar nogmaals, alcoholmisbruik maakt de depressie alleen maar groter.

Sommige mensen hebben overlappende genetische aanleg die hen kwetsbaarder maakt voor zowel alcoholproblemen als depressie, en het begin van de ene aandoening kan het begin van de andere veroorzaken. Katers gaan vaak gepaard met depressieve gevoelens en aanhoudend alcoholmisbruik kan leiden tot langere periodes van depressie.

Degenen bij wie de diagnose depressie is gesteld en antidepressiva gebruiken om de aandoening te beheersen, kunnen extra nadelige gevolgen ondervinden als gevolg van alcoholmisbruik. Alcohol maakt antidepressiva minder effectief en de onderdrukkende effecten van alcohol zullen de nu onbeheerde of minder beheerde depressie verder verergeren.

Vind op Balansportaal een professional die kan helpen bij depressie & verslaving

 

Lees meer in deze categorie

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische aandoening die wordt veroorzaakt door pollen in…

Herstel Coach Carine staat klaar voor iedereen die is vastgelopen in het…

Meditatie kan worden gedefinieerd als een reeks technieken die bedoeld zijn om…

Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Veel stellen lopen vroeg of laat een keer tegen relatieproblemen aan. Daar…

Waar ben jij nou van? Een goede vriend vroeg mij onlangs: “Waar…

REMEMBER THAT STRESS DOESN’T COME FROM WHAT’S GOING ON IN YOUR LIFE….

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar