Home > Blogs > ADHD & Burn-out

ADHD & Burn-out

ADHD wordt vaak geassocieerd met een hyperactief kind, op het irritante af. Maar ADHD is veel meer dan dat en speelt ook bij volwassenen nog een grote rol in hun leven. Het bekent een aandachttekort- en hyperactiviteitstoornis, de hersenen reageren sneller op prikkels zoals impulsen, stemmingen en gebeurtenissen. Concentratie is lastig en je bent snel afgeleid. Het is moeilijk om rust te vinden in je hoofd.

adhd-burn-out

Gevoelig voor burn-out

Het is dan ook niet gek dat mensen met ADHD gevoeliger zijn voor een burn-out. Misschien is het een wat vreemde combinatie, hyperactiviteit met extreme uitputting, maar eigenlijk is het niet zo vreemd. Iemand met ADHD staat altijd ‘aan’ en is snel overprikkeld. Wanneer je alle kenmerken van ADHD afgaat, zoals slecht kunnen ontspannen, uitstelgedrag en chaotisch, dan is zo’n burn-out bijna logisch.

Waarschijnlijk heb je van jongs af aan al gehoord dat je rustig moet doen, dat je chaotisch bent en dat je op moet letten. Allemaal dingen die juist lastig zijn wanneer je ADHD hebt en ervoor zorgen dat je een druk voelt en je gaat aanpassen. Het is lastig om te presteren in de huidige maatschappij, helemaal als je niet jezelf kan zijn en veel impulsen moet onderdrukken.

Leren omgaan met ADHD & Burn-out

Van ADHD kom je niet af, dat heb je voor altijd. Wel kan je ermee om leren gaan, zodat jij je staande kan houden in de maatschappij. Er zijn ook coaches en behandelmethodes die jou eventueel kunnen helpen in dit proces.

Het is belangrijk om jezelf te leren kennen, zowel je valkuilen als je positieve punten. Want aan ADHD zitten ook zeker positieve kanten, zoals humor, creativiteit en vindingrijk. Het is fijn om te weten hoe je in bepaalde situaties moet handelen en hoe je er zelf voor kan zorgen dat je niet overprikkeld raak. Werk bijvoorbeeld met een korte to-do list zodat je overzicht bewaard in je werkzaamheden, luister rustige muziek en leg ruim voordat je gaat slapen je telefoon weg. Een telefoon zorgt voor een stroom van prikkels, waar jouw hersenen dus heel actief op reageren.

Vind hulp bij ADHD & Burn-out