Home > Blogs > Wat te doen bij een paniekaanval?

Wat te doen bij een paniekaanval?

Een paniekaanval is een gevoel van plotselinge en intense angst. Paniekaanvallen kunnen ook lichamelijke symptomen hebben, waaronder beven, een gevoel van desoriëntatie, misselijkheid, snelle, onregelmatige hartslag, droge mond, kortademigheid, zweten en duizeligheid. De symptomen van een paniekaanval zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel heel beangstigend zijn. Ze kunnen je het gevoel geven dat je een hartaanval krijgt, of dat je gaat instorten of zelfs doodgaat. De meeste paniekaanvallen duren gemiddeld tussen de vijf minuten en een half uur.

Wat te doen bij paniekaanval

Wat te doen bij een paniekaanval?

Het is belangrijk om je niet te laten beheersen door je angst voor paniekaanvallen. Paniekaanvallen gaan altijd voorbij en de symptomen zijn geen teken dat er iets schadelijks gebeurt. Zeg tegen jezelf dat de symptomen die je ervaart, worden veroorzaakt door angstgevoelens.

Zoek geen afleiding. Probeer dingen te blijven doen. Indien mogelijk is het belangrijk om te proberen in de situatie te blijven totdat de angst is afgenomen. Confronteer je angst. Als je er niet voor wegloopt, geef je jezelf de kans om te ontdekken dat er niets gaat gebeuren. Wanneer de angst voorbijgaat, concentreer je je op je omgeving en blijf je doen wat je eerder deed.

Als je een korte, plotselinge paniekaanval krijgt, kan het nuttig zijn om iemand bij je te hebben, die je geruststelt dat deze overgaat en dat de symptomen niets zijn om je zorgen over te maken.

Ademhalingsoefening voor paniekaanvallen

Als je tijdens een paniekaanval snel ademt, kan een ademhalingsoefening je symptomen verlichten. Probeer dit:

  • adem zo langzaam, diep en voorzichtig mogelijk in door je neus
  • adem langzaam, diep en voorzichtig uit door je mond
  • sommige mensen vinden het nuttig om bij elke inademing en uitademing gestaag van één tot vijf te tellen
  • sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling

Je zou je binnen een paar minuten beter moeten gaan voelen. Je kunt je daarna moe voelen.

Lees meer over wat te doen bij angst & paniek